Масиран натиск се оказва на наемателите и собствениците на магазини в столичния квартал „Дружба", за да окачат на витрините си плакати на ГЕРБ с Бойко Борисов и досегашния кмет на район „Искър" Йордан Томов, който кандидатства за втори мандат.

Досега Томов представляваше партията на Стефан Софиянски - ССД, но прие предложението на ГЕРБ да бъде техен кандидат в предстоящите местни избори.

Това, че сме заплашвали търговците не е вярно по две причини. Милка Попова е секретар в общината, но е от СДС. Освен това, режимът за алкохола е акцизен - плащаш си акциза и продаваш, а за цигарите разрешителните ги подписва лично генерал Борисов. Документите се подават в нашата община, но отиват в столичната голяма община. Вярно е, че има наши плакати, но това е от любов към Бойко Борисов 
             Йордан Томов

Търговци от ж.к. „Дружба" информираха, че секретарката на община „Искър" Милка Попова, подчинена на Йордан Томов, е обходила магазините и кафенетата в квартала, като ги е заплашвала, че ако откажат да поставят плакати на ГЕРБ, по-нататък няма да получат разрешителни за продажба на  цигари и алкохол, както и каквото и да е разрешително от общината.

„Никой не ме попитал за мнението ми. Дойдоха и залепиха плаката. Питах дали имат разрешение, те казаха, че шефът е разрешил." - коментира продавачка в магазин за дрехи до пазара в „Дружба 1".

В квартала има силни настроения срещу сегашния кмет Йордан Томов, тъй като с негово разрешение беше пусната в действие площадката за балиране на отпадъци, от чиято миризма район „Искър" се задушава от месеци.

„Опитват се да спечелят изборите с манипулации и заплахи." - коментираха търговци, пожелали анонимност заради опасения да не попречат на бизнеса им.

Потърсена за коментар, Милка Попова отрече да е агитирала или заплашвала в полза на Йордан Томов.  

На въпрос дали е настоявала пред организацията на СДС в район „Искър" да подкрепи Йордан Томов за следващ мандат, тя заяви:

„Изказах се за него не защото ми е работодател, а защото имам добри впечатления от него."

Попова добави, че не се страхува, че Томов би я уволнил при отказ да му сътрудничи и евентуална негова победа на изборите, защото е държавен служител.