Социалното министерство ще предложи срокът за получаването на обезщетения за безработица да се увеличи с три месеца.

Това обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на пресконференция за представяне на анализ на програмите и мерките на активната политика на пазара на труда в Икономическия и социален съвет.

Младенов уточни, че предложението е само за лицата, които са включени в курсовете за обучение, квалификация, преквалификация и имат право на парично обезщетение.

Министърът представи предлаганите допълнителни мерки на пазара на труда и уточни, че МТСП цели да съчетае в максимална степен активните и пасивните мерки.

Да бъдат защитени максимално и в по-продължителен срок безработните лица, които са на пазара на труда, особено младежите до 29-годишна възраст, предложи Тотю Младенов и уточни, че условието е да има активно търсене от тяхна страна за реализация и усилия за обучение, квалификация и преквалификация.

При направените разчети от тази възможност ще се възползват около 25 000 безработни лица, съобщи Младенов. Те ще бъдат включени в курсове за обучение, включително и чрез ОП „ Развитие на човешките ресурси".

Средствата, необходими допълнително за тази мярка, ще бъдат около 11.5 милиона лева и предложението се подкрепя от Световната банка.

Министър Младенов съобщи, че за пасивни и активни мерки на пазара на труда за следващата година се предвиждат да бъдат заделени над 1 млрд. лева.