Ценовият шок в държавата е най-големият от времето на Жан Виденов насам.

Това заяви на пресконференция лидерът на Демократи за силна България Иван Костов.   

От ДСБ настояват за незабавно отстраняване от постовете им на министрите Емел Етем, отговорна за Държавния резерв, и на Нихат Кабил, отговорен за продоволствието, заради корупция и некадърност, довели до най-високата инфлация от времето на Виденовото управление и пълното обезценяване на юлското увеличение на доходите и пенсиите.

Лидерът на тъмносините подчерта, че десет години след злоупотребите със зърното на управлението на БСП, страната ни отново е с недостиг от зърно и без необходимия държавен резерв. В Държавния резерв би трябвало да има към 500 хиляди тона, което е една трета от цялото потребление, но по данни на ДСБ в резерва няма такова количество.   

Масово поскъпват хранителни стоки, което влошава най-тежко положението на семействата с ниски доходи и на пенсионерите, които разходват по-голямата част от парите си за храна, допълни Костов.

„Правителството отново обяснява ценовия скок със сушата, наводненията, чуждите туристи, приготвянето на зимнина и дори с това, че имало голям ръст на доходите. Използват се същите аргументи и същата политическа наглост, с която комунистите оправдаваха дефицита и инфлацията. Връх на политическо безочие са твърденията, че рязкото поскъпване е следствие от приемането на страната ни в ЕС." - се казва в официалната позиция на ДСБ.

Според тъмносините лошата реколта и конюнктурата на пазара като цяло имат влияние, но основната причина за ценовия шок са лошото управление и корупцията на управляващите..

„Не може да се увеличи промишлената цена на електричеството с над 40 на сто и това да не повлияе на цените на хранителните стоки", коментира Иван Костов.

Той подчерта, че правителството на БСП, ДПС и НДСВ е прикрило злоупотребите и кражбите на зърно и горива от Държавния резерв от  обръча филми на Ахмед Доган. Нещо повече - откраднатото и досега не е възстановено.

Лидерът на тъмносините напомни, че кабинетът повиши и продължава да повишава акцизите на горивата, алкохола и цигарите и въведе ДДС за лекарствата и учебниците.

Друг пример за лошото управление на тройната коалиция от ДСБ сочат  прекратяването на изгодния за България договор с Русия и сключването на  нов, изгоден само за Русия, според който цените на природния газ драстично се повишават.

Наред с това правителството допусна по-високите цени при по-ниско качество на водоснабдяването, канализацията и обработката на отпадъците, напомнят още тъмносините.  

„Правителството на тройната коалиция допусна огромен, включително контрабанден внос на зеленчуци, храни, цигари, напитки и не прави нищо, за да спре нелоялната конкуренция върху българските производители. Остави производителите на мляко, плодове и зеленчуци да бъдат рекетирани и ограбвани от организираната престъпност." - каза в заключение лидерът на Демократи за силна България Иван Костов.