"Вървим напред, да, бавно, но вървим напред и нека да го приемем като позитивен знак." Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова след решението на ВСС да отложи процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Тя не приема спекулациите, че упражняването на правото да обжалва незаконосъобразен акт е опит за отлагане на самото производство. "Нека да приемем като позитивен знак от страна на ВСС, че допуска, че могат да бъдат разгледани и отхвърлените от тях основания по тяхната допустимост и да ги обсъди в тяхната систематичност така, както са и твърденията на проф. Янаки Стоилов, но и моите, коментира Йорданова пред журналисти.

Гешев се надява поне да не се стигне до отвличания

Гешев се надява поне да не се стигне до отвличания

Чрез измислени основания се изпълнява политическа поръчка, твърди той

Тя е убедена, че ще се стигне до дебат по същество. Нека да изчакаме и спокойно да преминат всички законови процедури, призова Йорданова.

Според нея към настоящия момент пленумът на ВСС показва воля да следва законовите процедури. Затова Йорданова поясни, че отговорност на ВСС е да прецени доколко настоящият главен прокурор изпълнява изискванията на Конституцията и съответно, по такъв начин ли ВСС счита, че той трябва да изпълнява правомощията си. Република България какъв главен прокурор трябва да има, запита правосъдният министър.

ВСС пак отложи дебата за отстраняването на Гешев

ВСС пак отложи дебата за отстраняването на Гешев

Този път - заради казуса "Жоси"

Механизмът, с който правосъдния министър разполага, са думите и писмената кореспонденция, каза Йорданова в отговор на въпрос дали има механизъм, по който да мотивира депутатите да отворят процедура по избор на нов състав на ВСС, инспекторат и дори двама конституционни съдии.

"Аз във всеки случаи, в който съм в Народното събрание, пък и извън него, постоянно говоря с народните представители, че всички тези процедури са важни и трябва да бъдат започнати и проведени. Писмено съм уведомила и председателя на Народното събрание за това какви са препоръките на отделното изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека, за това как парламентът трябва да избере парламентарната квота във ВСС - да не избира действащи прокурори от парламентарната квота", обясни Йорданова.

Тя добави, че ще продължава да настоява да се започнат процедурите по избор на нов състав на ВСС.

ДБ внесоха проект за предсрочно прекратяване на мандата на ВСС

ДБ внесоха проект за предсрочно прекратяване на мандата на ВСС

Предлагат премахване и на кариерните бонуси