"Най-важното условие България да започне преговори с Република Северна Македония в ЕС е да впишат българите в Конституцията си. РСМ твърди, че се работи по текста за промени в Конституцията, но аз дори не съм виждала някакъв проект на текст за поправка на тяхната Конституция." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти в коментар на последните събития с евродепутата Андрей Ковачев, който не бе допуснат да влезе в Република Северна Македония. Коментарът си тя направи, след като връчи българските документи за самоличност на Християн Пендиков.

Ако до есента Конституцията не е променена, въпреки доклада на ЕК, България не може да даде зелена светлина на РСМ, категорична бе Йотова. Тя посочи, че първото условие, което не се спазва, е, че двете държави ще се ангажират да се борят срещу езика на омразата. Второто условие, което също не се спазва, е да има превенция на езика на омразата. Третото - да се преследват всички, които си служат с езика на омразата и които извършват действия, насочени срещу различни етнически групи, включително и българите - също не се спазва. Съвместната историческа комисия също не може да се похвали с някакви резултати.

"Докато не изпълнят тези условия, няма да има преговори за ЕС", остра бе Йотова. От страна на България независимо от турбуленциите и политическата криза в страната, изпълняваме стриктно ангажиментите си спрямо РСМ, увери вицепрезидентът.

Тя защити Андрей Ковачев. Според Йотова това е поредната брутална и безскрупулна демонстрация от страна на Северна Македония. България все още не е получила и задоволителен отговор от РСМ кое е наложило забраната и какви са тези черни списъци, в които попада евродепутатът. Това е провокация и към България, и към ЕС, изтъкна Йотова.

Тя очаква извинение от Република Северна Македония за действията към българския евродепутат - каза Йотова в отговор на въпрос на News.bg. Без междуправителствената конференция и без България да вдигне ветото си, не могат да започне същинският процес по преговорите за влизане на Северна Македония в ЕС.

От своя страна Христиан Пендиков се чувства по-спокоен и по-защитен с българско гражданство. В РСМ му предстоят съдебни процеси и той се надява в най-скоро време те да приключат в негова полза. Пендиков уточни, че все още получава заплахи за живота си. Той планира да запише висше образование в България със специалност "Международни отношения и човешки права" и да се върне в РСМ, за да се бори за македонските българи, за да може и те да имат равни права.

 Христиан Пендиков получи българско гражданство на "Дондуков" 2

Христиан Пендиков получи българско гражданство на "Дондуков" 2

Илияна Йотова връчи български документи за самоличност и настоя за такива и за другите българи в РСМ

Пендиков увери, че е готов да помогне на македонските българи също да получат българско гражданство. "Липсва ми Охрид, там съм отраснал", каза в заключение той.

Около 2 години трае процедурата по издаване на българско гражданство, ако всичко е наред, защото само 6 месеца трябват, за да се проверят гражданите от европейските системи за сигурност.