Унгария проявява голям интерес към изучаването на български език и иска учители от България. "Трябва да възстановим българското училище "Христо Ботев". Това е наша мисия заради децата ни и паметта на онези, които го запазиха цели 100 години", коментира вицепрезидентът Илияна Йотова в Будапеща по случай 19 октомври - Деня на българо-унгарското приятелство.

"Българската държава е готова да съхрани това наследство - с конкретни проекти, с обучени специалисти, готови веднага да поемат своята работа. Остава малка крачка - да се съчетаят двете образователни програми, за да дадем този шанс на децата", обясни вицепрезидентът. 

Създадено през 1918 г., "Христо Ботев" е най-старото българско училище в чужбина. Закрито е през 2011 г. Днес функционира основаното през 2004 г. от Българското републиканско самоуправление Българско училище за роден език.

Вицепрезидентът отбелязва активната политика на унгарската държава за запазването на езика, националната идентичност и историческата памет на българската общност. "Това е правилният отговор на глобализиращия се свят - общите перспективи и бъдещето не означават отказ от идентичност и суверенитет. Умните политици са тези, които знаят цената на различните култури и потенциала на различните народи и общности и могат да ги обединяват в обща енергия за просперитет", добави Йотова.

В Унгария проявяват голям интерес към изучаването на български език, стана ясно на срещите на Илияна Йотова. Българският език е включен в учебната програма на училище в град Залавар, Югозападна Унгария. Залавар е свързан с Великоморавската мисия на Св. Св. Кирил и Методий и там е издигнат паметник в чест на славянските първоучители. Въпреки че в града не живеят семейства от български произход, постоянно се увеличава броят на желаещите децата им да изучават български език. Поради тази причина унгарската държава обмисля да поиска учители от България.