Правителството одобри промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, с които документът се привежда в съответствие с измененията на Кодекса на труда.

От 1 юли тази година са в сила изменения в кодекса, които предвиждат задължение за работодателя, преди да въведе удължено работно време по производствени причини или непълно работно време при намаляване обема на работа, да проведе предварителна консултация или съгласуване с представителите на синдикалните организации и с представителите на работниците и служителите.

Другите промени са свързани с увеличаването на размера на отпуска поради бременност, раждане и осиновяване от 135 дни на 315 дни.

Както и досега, отпускът до 135 дни, от които 45 дни преди раждането, ще се ползва въз основа на съответния акт на здравните органи.
Отпускът в размер на остатъка до 315 дни ще се ползва въз основа на писмено заявление на майката (осиновителката) до работодателя.

Предприятието е длъжно да разреши ползването на отпуска от деня, посочен в заявлението. С приложение към наредбата се утвърждава молба образец за ползване на този отпуск.

Отпускът на майката се прекратява, когато детето бъде дадено за осиновяване, настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, настанено по реда от Закона за закрила на детето или ако почине.

Аналогично отпускът на осиновителката се прекратява, когато детето бъде настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, настанено по реда на Закона за закрила на детето или почине, както и при прекратяване на осиновяването от съда.