Министерският съвет прие Решение, с което одобри участието на Република България в кампании на Европейската комисия по доброволно преместване на граждани на трети държави, търсещи или получили международна закрила от държави под миграционен натиск с подкрепата на Фонд "Убежище, миграция и интеграция" за периода 2024-2025 г. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Съобразно Решението за 2024 г. е одобрено преместването на 25 лица. За следващата година е дадена зелена светлина за дислоцирането на още 100 лица.

Доброволното преместване е механизъм, чрез който граждани на трети страни, подали молба за международна закрила в държава членка на Европейския съюз се преместват в друга държава членка, която доброволно се е съгласила да ги приеме на своя територия, да разгледа молбите им за международна закрила и да им предостави статут на бежанец или хуманитарен статут. Преместването е инструмент на солидарност, създаден за подпомагане на държавите от Европейския съюз, изправени пред миграционен натиск от хора, търсещи или получили закрила.

Механизмът за доброволна солидарност е стъпка към прилагането на новия Пакт на Европейския съюз за миграцията и убежището, който влезе в сила на 12 юни 2024 г.

ЕП одобри Пакта за миграцията

ЕП одобри Пакта за миграцията

10 законодателни текста за реформиране на европейската политика в областта на миграцията и убежището