България изпраща фрегата „Дръзки" със 160 души екипаж за участие в операцията на НАТО, реши правителството. Припомняме, вчера военният министър обяви, че ще се включим в съюзническата операция срещу Джамахирия.

Акцията на Алианса „Обединен защитник" е в подкрепа на оръжейното ембарго срещу Либия.

Военният министър подчерта, че фрегата ще бъде изпратена не по-рано от 15 април за срок от три месеца. Той поясни, че тъй като обикновено се правят ротации на корабите, очакваме нашата фрегата да участва 40 дни, като в тях се включени времето за отиване и връщане, което е общо десет дни.

Средствата за българското участие се осигуряват от бюджета на Министерство на отбраната и възлизат на 1,5 милиона лева.

На борда на кораба ще има 12 военнослужещи от група за специални операции. Ангелов поясни, че фрегата ще извършва патрули, охрана, конвоиране, проверка, отклоняване или задържане на плавателни съдове в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Точно тази фрегата и екипажът имат опит, изтъкна Ангелов и посочи участието й в операцията „Актив индевър".

Дипломатите ни в Либия ще получават допълнителни командировъчни за работа в риск и през април, реши още правителството. В началото на март беше решено българските дипломати там да взимат допълнителните средства.

Днешното решение предвижда те да получават допълнително 25% от командировъчните си и през следващия месец заради рисковата среда. Такова решение беше взето и за служителите в посолството ни в Египет. Прекратява се изплащането на допълнителните средства за дипломатите