Никога не съм бил от екипа на Станишев и никога няма да бъда.

 

В това бе категоричен Георги Кадиев и посочи името на този в БСП, с когото е най-близък - Румен Овчаров.

Той е и човекът, с когото Кадиев би направил предизборен плакат, въпреки че призна, че не би отказал и такъв плакат заедно с Станишев, Румен Петков и Румен Овчаров.

Припомняме, вчера официално столичната организация на БСП издигна кандидатурата на Георги Кадиев за кмет на София.

В студиото на БиТиВи Георги Кадиев обаче отказа да даде оценка на Сергей Станишев: „Кой съм аз да давам оценка на Станишев или на който и да е", но допълни: „Може би Станишев щеше да мобилизира повече избиратели, но щеше да активира и повече агресия срещу себе си."

Като лично отношение Кадиев открои като своя молба, изказана още вчера - Тези от съпартийците, които го подкрепят, приема помощта им, но останалите:
Или да дадат подкрепата си, или да мълчат и да си стоят вкъщи. Нямам нужда от хора, които ще гласуват за мен с отвращение.

По отношение на вътрешно партийните борби и предстоящия конгрес Георги Кадиев подчерта отново, че той няма намерение да се кандидатира за председател на БСП на мястото на Сергей Станишев.
Въпреки това оставката на Станишев е напълно резонна и необходима, според него, тъй като е „необходима нова енергия и нова мотивация".

Мнението на Кадиев е, че е по-добре е да има двама чисти кандидата - ляв и десен и да не се занимаваме с втори тур на изборите.

Кадиев обоснова и собствената си мотивация да се кандидатира на поста като естествено развитие на своята биография, но и като ход да се поеме отговорност за бъдещето на партията след сериозния провал на местните избори.
Той обаче прогнозира, че реално няма да бъдат само двама кандидатите за кметския стол, а СДС и ДСБ ще се опитат да изтъргуват подкрепата си за кандидата на ГЕРБ.

Кадиев обаче бе скептичен по отношение на възможностите на една широкомащабна кандидатура и даде като пример Пламен Орешарски - присъствал и в ръководството на СДС, кандидат на десните за кмет на София и след това министър в правителството на Станишев.

„Какво означава широкомащабна кандидатура. Хората не се оценяват по това. Аз имам своята собствена стойност", каза Георги Кадиев.

Като възможности, стоящи пред него, той открои две: спечелване на изборите и кметски мандат, което е напълно възможно, и загуба на изборите.
„Тогава ще се оттегля, тъй като резултатите ще са показали, че софиянци не ме желаят в политиката", каза Кадиев и допълни, че при резултат „загуба, но с малко" „ще мисли в последствие".

 
emaxpress