Депутатът от ОДС Мартин Димитров посъветва от парламентарната трибуна вътрешният министър Михаил Миков да направи информационна кампания сред хората, придвижващи се с каруци в София, за да разберат, че това е неправомерно.

В отговор Михаил Миков му предложи: „Ако искате да отидем двамата с вас, ако Вас Ви е страх сам да отидете. И г-н Чернев ще поканим". Вътрешният министър отбеляза, че за разясняването на хората на правилата и наредбите отговорността на един народен представител е двойно по-голяма.

Мартин Димитров бе категоричен, че поради липса на общинска полиция, правомощията за санкции за неправомерното движение на каруци в София, са в ръцете на вътрешния министър.

Има наредба на Столична община, не отрече Миков и подчерта, че освен органите на Пътна полиция, ангажимент има и общината, която има назначени чиновници с административно-наказателни функции, включително при движението с животинска тяга.

27 от 32 568 броя на произшествията са с каруци. Не че неглижирам Вашия интерес към превозните средства с животинска тяга, но статистиката е такава. 
                         М.Миков

Миков съобщи, че от началото на годината на територията на София са регистрирани 27 пътнотранспортни произшествия (ПТП) с превозни средства - каруци, което е 0.08% от общия брой ПТП.
„27 от 32 568 броя на произшествията са с каруци", подчерта Миков. „Не че неглижирам Вашия интерес към превозните средства с животинска тяга, но статистиката е такава", отбеляза вътрешният министър.

Той съобщи още, че неговото министерство от началото на годината е извършило 638 проверки и че са издадени 103 акта за установяване на административно нарушение.

Миков посъветва Мартин Димитров със същата настоятелност да постави въпроса за каруците и пред Столична община. Той се ангажира МВР да съдейства на общинските служители и те да се включат в процеса, за да се изпълнява по-стриктно наредбата на Столична община.

Излагайки проблема за каруците в София, Мартин Димитров каза, че неговият квартал е пропищял от тях, изрази недоумение каква европейска столица е София с това неправомерно движение на каруци и с възмущение добави: „Да сменим колите на Народното събрание с каруци".

В отговора си вътрешният министър не пропусна да отбележи, че това, с какво се возят депутатите, не е въпрос от компетенциите на МВР.