Лично мое мнение, е че таксите по Дунав мост трябва да отпаднат и поддръжката на моста да се финансира от бюджета.

Това заяви от парламентарната трибуна министърът на външните работи Ивайло Калфин в отговор на въпрос от Елеонора Николова за преговори с Румъния по отношение таксите при преминаването на Дунав мост.

По думите му за премахването на таксите се водят усилени преговори с румънска страна. Калфин обаче беше категоричен, че ако се вземе решение за премахване на таксите, то отмяната трябва да се извърши едновременно и от България и от Румъния. Според него не може едната страна да премахне таксата за преминаване, а другата - не.

Той добави, че по Дунав мост или трябва да има една тарифа за преминаващите, или такава да няма изобщо. Министърът на външните работи допълни, че едно подобно решение трябва да бъде съгласувано с министерство на транспорта.

Калфин каза още, че от румънска страна таксите винаги са били по-високи в сравнение с българските.

Според министъра, първата стъпка към отменянето на таксите по Дунав мост е била премахването на екотаксите от 1 януари 2007.

Калфин уточни, че се работи за създаване на градска линия, която да се движи до Гюргево, като цената на превоза ще е на един билет за градския транспорт. Тази линия също ще е финансирана от държавните бюджети на България и Румъния, уточни Калфин.

За създаването на една подобна линия са необходими разчети на Министерството на финансите, допълни министърът на външните работи.

Припомняме, за таксата на Дунав мост се произнесе преди месец Европейската комисия, която определи, че таксата може да съществува, ако не пречи на свободното движение на хора и е единствено за поддържане на съоръжението.

В края на април таксата за пореден път бе увеличена от румънска страна и от 7.14 евро за леки коли, тя стана 9.50 евро с ДДС.

От българска страна таксата за еднократно преминаване възлиза на 8 евро.

В резултат, преминаването на ГКПП Дунав мост към днешна дата става срещу 17.50 евро.