"Високо оценяваме подкрепата на САЩ и стратегическото ни партньорство."

Това заяви служебният вътрешен министър Калин Стоянов и на среща с посланика на САЩ у нас Н. Пр. Кенет Мертен. Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество в областта на вътрешните работи, съобщиха от МВР.

Стоянов оцени като отлични отношенията на МВР с ФБР, Агенцията за борба с наркотиците (ДЕА), Сикрет Сървис и с Регионалния офис по сигурността.

По сумите на Н. Пр. Мертен България, освен стратегически партньор е и съюзник и приятел на САЩ. Той акцентира върху положителната промяна и усилията, които наблюдава през последната година при процеса на присъединяване на България към програмата за безвизово пътуване на САЩ. Според нето е активен и по-задълбочен диалогът с Министерството на вътрешните работи (МВнР) по темата.

Кенет Мертен каза още, че е изключително висока оценката на правоохранителните органи на САЩ за целия спектър на сътрудничеството с МВР.

Стоянов и Мертен обсъдиха също борбата с трафика на хора, противодействието на нелегалната миграция и взаимодействието срещу киберпрестъпността и по-специално онлайн пиратството.

Н. Пр. Мертен изрази съпричастност към България в борбата и огнената стихия. Министър Стоянов пък му връчи юбилейния плакет на МВР по случай 145 г. от създаването на институцията.