България е поканила Гърция да участва с миноритарен дял в АЕЦ „Белене".

Това обяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с гръцкия си колега Гоергиос Папандреу.
Не стана ясно обаче дали Гърция има интерес към „Белене".

Затова пък обаче по време на брифинга след съвместното заседание на кабинетите на Гърция и България, проведено в Резиденция Бояна, сериозно бе застъпена темата „Бургас - Александруполис"

Гърция остава зад осъществяването на проекта "Бургас - Александруполис", заяви Георгиос Папандреу, но изтъкна, че страната му разбира екопритесненията на България.

Разбираме притесненията на България и жителите на Бургас", каза гръцкият министър председател и допълни, че Гърция ще се съобрази с Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС). За гръцката страна основен приоритет също е опазването на околната среда.

Екологичното измерение е важно, подчерта Папандреу и призова българско-гръцките отношения да не се характеризират само в проекта "Бургас - Александруполис".

„Петролопроводът не се възпира поради някакъв наш инат", заяви от своя страна българският премиер Бойко Борисов. Той изтъкна, че екологията е важна и за двете страни.

Няма промяна в българската позиция за нефтопровода, категоричен беше обаче Борисов. Екологията винаги е била на първо място, чакаме ОВОС, но тя струва пари, заяви още Борисов. Той обясни, че и трите страни участници в проекта - Русия, Гърция и България - трябва да дадат пари за екооценката.

Премиерът отрече информацията за тайни преговори за „Бургас - Александруполис" след публикация в РИА Новости, че България ще изплати задълженията си в размер близо 5 милиона евро.

Не следя руски агенции", заяви Борисов и допълни, че редовно се информира от Ройтерс, например.

Днес положихме началото на Съвета за сътрудничество на високо ниво, схема утвърдена в ЕС, заяви още гръцкият премиер Папандреу след съвместното заседание на правителствата на двете държави.

Двамата премиери положиха подписа си в съвместна декларация за създаване на този съвет. Папандреу изрази надежда заседанията да се осъществяват на редовни интервали от време. Днешната ни среща задълбочи една много важна връзка между нас, подчерта той.

Гръцкият премиер припомни, че двете държави вече се намират в едно пространство. „Не ни делят граници", изтъкна той и припомни, че през 2004 година България е станала част от НАТО, а през 2007 се е присъединила към ЕС. По думите на гръцкия министър-председател двете страни са разрешили висящи проблеми от миналото.

Обсъдени са новите перспективи за развитие в различни сфери, финансовата криза, както и мерките за изход от нея.

Двете страни се поддържат на европейско ниво, похвали се премиерът Борисов. Той посочи, че Франция и Германия редовно провеждат съвместни заседания и затова според него България и Гърция трябва да последват техния пример.

Така в условията на криза се пестят пари", изтъкна българският премиер и допълни, че се пътува само с един самолет, пестят се средства и от протоколни разходи.

Борисов благодари на Папандреу за подкрепата на Гърция за влизането ни в Шенген.

На 9 септември се отбелязват 130 години дипломатически отношения между Гърция и България. Българският министър-председател посочи, че иска заедно с Георгиос Папандреу да отворят нов граничен пункт между двете страни, който от българска страна ще е до Ивайловград.

Сега ще изградим пункта, а след няколко месеца ще го съборим заедно, след като влезем в Шенген ", изтъкна Борисов.