Полковникът от резерва Николай Кисьов, старши национален представител в операциите СФОР на НАТО и АЛТЕА на Европейския съюз през 2004 г. и 2005 г. в Босна и Херцеговина е кандидатът за вицепрезидент на ЕНП.

Той ще се яви на изборите заедно с кандидата за държавен глава Мария Капон. Основен акцент в предизборната кампания на ЕНП ще бъде националната сигурност като съвкупност от сигурността на всеки един български гражданин, изтъкна Капон.

Достойното място на българските офицери, сержанти и войници е дълг на цялото ни общество и на първо място на главнокомандващия, защото те изпълняват съвестно службата си към родината в различни точки по света", заяви по време на представянето на Кисьов Мария Капон.

„Време е да им отдадем заслуженото тук в България", допълни още тя. Самият Кисьов сподели пред журналисти, че с респект и удоволствие е приел поканата на ЕНП да участва в президентската надпревара. „За мен това е предизвикателство, а аз съм свикнал да приемам предизвикателства", обяви още той.

Николай Кисьов призна, че е безпартиен, но по думите му това не означава, че е човек без мнение. По думите му през последните години в пътя си към цивилизованото общество, към членство в НАТО и в Европейския съюз България първо е изпращала армията си.

Ние бяхме първите, които свиквахме със стандартите на съюзниците. Първи, които приехме порядките. Първи започнахме да общуваме като приятели. Първи влязохме в стандартите им", подчерта Кисьов. По думите му, армията е била последвана и от гражданското общество, и от политическата система.

Според него мястото на Българската армия в обществото, на българските офицери, сержанти и офицери, далеч не е това, което трябва да бъде в една цивилизована страна с демократични устои.

Негово виждане за Българската армия и нейното достойно място е различно. По думите на Кисьов, различно трябва да е отношението на държавата и към военноинвалидите, военнопенсионерите и активно служещите.

Ние сме част от колективна система за сигурност, но това не ни освобождава от персонална отговорност към собствените ни въоръжени сили", категоричен е Николай Кисьов. Той допълни, че е готов да води този разговор на висок глас и открито, и затова застава до Мария Капон.