Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев проведоха среща с военните аташета, акредитирани в България, съобщиха от Министерството на отбраната.

Състоянието на армията и амбицията в този управленски мандат да бъдат реализирани трите проекта за модернизация на армията бяха представени на вниманието на военните дипломати, акредитирани в страната ни.

"Имаме сериозна амбиция в рамките на този управленски мандат да реализираме и трите модернизационни проекта в армията като важна част от нашата система за сигурност и отбрана", заяви Каракачанов на традиционната предколедна среща с военните аташета.

Борисов недоумява: Летят 4 кугъра и 1 спартан, а сме платили много

Борисов недоумява: Летят 4 кугъра и 1 спартан, а сме платили много

Да се направи нужното и за ремонта на сградите в поделенията, това, което армията заслужава

Той призна, че основен проблем за армията ни е некомплектът на военните, но вече са осигурени средства за 2 300 военнослужещи за попълване на вакантните длъжности . В изпълнение на поетите ангажименти Каракачанов обясни, че стремежът на управляващите е финансовите средства за отбрана да достигнат 2% от БВП.

В контекста на българското европредседателство министър Каракачанов посочи и важните за страната ни приоритети - държавите от Западните Балкани да получат ясна европейска перспектива за развитие.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев посочи, че във ведомството се изпълнява план, чиято цел е подобряване на ефективността на разходите за личен състав, както и повишаване на мотивацията за военна служба.

"Изготвят се конкретни предложения, които оценяваме като позитивно начало в процеса на повишаване социалния статус на хората в отбраната, както и на утвърждаване привлекателността и конкурентоспособността на военната професия", категоричен беше той.

Генерал-лейтенант Боцев акцентира върху провеждания преглед на Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България до 2020 и свързания с нея План 2020.

Шефът на отбраната заяви, че през 2018 г. Българската армия ще запази своето ниво на участие в учения. Той се спря и на приноса на страната ни в международни мисии и операции, както и на изпълнението от Въоръжените ни сили на задачи по овладяването и преодоляването на последствия от бедствия и аварии.