Необходим е цялостен анализ на заплахите за Европа не само по общите теми за Близкия изток и Черноморския регион, но и за други регионални и конфликтни точки. Toва заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов след проведена работна среща с немската си колега Анегрет Крамп-Каренбауер в резиденция "Лозенец".

Двамата министри обсъдили редица въпроси, свързани както с двустранното сътрудничество в областта на отбраната, така и със засиленото присъствие на наши офицери в техните генералщабни академии, бюджетите за отбрана.

Заедно с Германия споделяме едни и същи виждания за интеграцията на Западните Балкани, но след изпълнение на необходимите условия и изисквания, които са поставени на Албания и Северна Македония, изтъкна военният министър.

Въпреки икономическите трудности заради коронавируса България няма намерение да намалява разходите си за отбраната, увери Каракачанов и посочи, че по всички теми страната ни ще продължи тясно сътрудничество с Германия.

Германският министър на отбраната ни благодари за маските и защитните облекла

Германският министър на отбраната ни благодари за маските и защитните облекла

Тя и Борисов изразиха задоволство от двустранното сътрудничество

Той пожела успешно европредседателство на Германия.

Немският военен министър Анегрет Крамп-Каренбауер благодари на страната ни, че е помогнала на Германия със защитни маски и облекла. Тези защитни облекла и маски били тествани и сертифицирани в немската страна, като по този начин двете държави показали как може държавите да си сътрудничат в Европа, каза тя.

Каренбауер е отправила покана към членове на Българската армия да бъдат обучавани в академията на Бундесфера. Един от приоритетите на немското председателство е да бъде разработването на стратегически компас в Европа, отбеляза тя и посочи, че с него трябва да бъдат оценени реалните заплахи за Европа.

Балканският регион показа какво може да се случи, когато европейските страни се оттеглят и оставят територията за чужди влияния. Затова сме наясно, че съставяйки анализа за заплахите за Европа, нашият поглед трябва да бъде отправен на изток, настоя Каренбауер.