Военната комисия нищи разходите за нов тип боен самолет и бойна техника за армията.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обясни пред депутатите, че проектите не са приумица на МО, а са ангажимент на правителството. Освен това са част от решенията на КСНС.

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков обясни, че цел на проекта за нови изтребители е прекратяване на зависимостта от руската техника. Рязко са се увеличили разходите за поддръжка на нашите МиГ 29. Имаме нужда от 16 самолета, на първи етап искаме да придобием осем. Трябва да получим първите до 72 месеца от датата на сключване на договора. Финансовата рамка на първия етап е 1,8 милиарда лева. Новите изтребители трябва да получим до 4 години след сключване на договора.

Паралелно с получаване на новите самолетите ще върви снемането от въоръжение на МиГ 29. Искаме оферти от САЩ, Португалия, Израел, Италия, Германия, Франция и Швеция. Ще проверим офертите за нови или втора ръка самолети. Възможно е да сключим и комбинирани договори с две или повече държави.

Между 30-40 милиона лева годишно ще харчим за поддръжка. Ще плащаме разсрочено в рамките на 10 години. МС ще избере самолетът, а НС трябва да ратифицира договора.

Таско Ерменков от БСП посочи, че левицата винаги е била за укрепване на националната ни сигурност. Модернизацията на армията трябвало да върви паралелно с мотивацията на служителите. Червените ще гласуват "въздържал се" за двата проекта.

Това е несериозно, което казахте, ядоса се министър Красимир Каракачанов. Той захапа левицата, че не били за защита на националната сигурност. На КСНС червените винаги били срещу повечето разходи за отбрана. Съжалявам за вашето решение да гласувате въздържал се, каза военният министър.

Иначе на заседанието стана ясно, че по нова методика ще класираме офертите. Социалистът Кольо Милев иска нова ръка изтребител. Генерал Симеон Симеонов от ДПС е за всички проекти. Трябвало да има обединение за отбраната и сигурността. Той обяви, че с две ръце е за проектите на МО. 1,464 милиарда лева ще струва проектът за сухопътни войски. До 2029 трябва да си платим новите машини. Искаме нови машини, които са стандартизирани в НАТО.

В крайна сметка с 12 гласа "за", без "против" и с 6 "въздържали се" депутатите в парламентарната комисия по отбрана гласуваха по проект на решение на Народното събрание за приемане на Проект на инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и на актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет".