"Няма просперираща държава в света, която няма боеспособна и силна армия". Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на тържествения ритуал по полагане на военна клетва от 66 курсанти във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", информираха от Министерството на отбраната.

Каракачанов припомни, че преди четири години във випуска имало 18 души, тази година те са 66 и още двама медици. По думите му след 25 години съкращения и липса на визия сред политиците, все повече хората разбират, че армията е един от най-важните стълбове на държавността.

"Неокомплектоването започна малко по малко да се преодолява", каза военният министър. Той припомни, че ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" е класирано сред най-добрите военноморски училища в света.

Относно модернизацията на армията, Каракачанов заяви във Варна, че до края на тази година ще започне модернизацията на 40 танка Т-72.

Курсантите бяха приети на 14 август 2020 г. и преминаха базова военна подготовка. В нея се включва физическа и строева подготовка, обща тактика и обучение по дисциплините "Огневи системи и теория на стрелбата", "Основи на военното право и нормативната уредба на въоръжените сили" и "Ядрена, химическа, биологична защита и екология".

Първокурсниците ще се обучават в специалността "Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво" в няколко специализации. Отделните специалности са: "Корабоводене за ВМС", "Корабни машини и механизми за ВМС", "Военноморски комуникационни и радиотехнически системи", "Кибероперации", "Мехатроника", "Военноморска логистика" и "Военен лекар".

След полагането на клетвата от курсантите академичният съвет на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" удостои със званието "Доктор Хонорис кауза" началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

В словото си ген. Мутафчийски изтъкна, че преди няколко години ВМА заедно с Военноморската академия и с Медицинския университет - Варна правят общ проект, който ще остави дълбока следа във военната медицина.

"Сега имаме едни изключително мотивирани млади хора, които се захванаха с нелеката задача да учат две специалности наведнъж и да попълнят редовете на военните офицери. Преживяхме над 20 години демилитаризация на военното здравеопазване, сега е време медицинското офицерство у нас да си върне достойното място в редовете на въоръжените сили", каза генерал-майор Мутафчийски.

На церемонията присъстваха началникът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Ден по-рано се проведе видео среща, на която началниците на отбраната на страните-членки на НАТО обсъдиха предизвикателствата пред международната сигурност на конференция на Военния комитет на Алианса.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов потвърди изпълнението на ангажиментите на Въоръжените сили на Република България по участието в операциите и мисиите на НАТО в Афганистан, Ирак, Косово и Средиземно море.

Българското участие в мисията в Афганистан се адаптира за започналата трансформация. Началникът на отбраната отбеляза и увеличаването на ангажимента ни към операцията в Косово.