В навечерието на Деня на народните будители военният министър Красимир Каракачанов награди изявени общественици, съобщиха от МО. Проучване на news.bg установи, че това отличие се връчва от 2017 г. Към този момент не е ясно дали военното ведомство ще организира традиционната награда Офицър - за военна журналистика.

"Всеки един от вас с нещо е накарал българина да се събуди, да се замисли. Един народ, който не мисли, който не може в главата си да начертае бъдещето си като народ, няма бъдеще", каза в министър Каракачанов.

Културните отличия на военното ведомство се дават за доказани заслуги в областта на българската наука и култура, проявен висок професионализъм, принос към Министерство на отбраната и по случай 1 ноември - Ден на народните будители.

С почетен плакет на Министерството на отбраната бяха удостоени:

генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски - началник на ВМА и главен лекар на Въоръжените сили;

Иван Стамболов - Сула - известен български блогър, публицист и писател;

Димитър Димитров - издател, писател-историк;

Бойко Василев - журналист и водещ на обзорното политическо предаване "Панорама" по БНТ,

Йордан Антов - издател и създател на издателство "БАРД";

Галина Златарева - писател, автор на исторически романи;

Добри Божилов - писателят,

Петко Колев - председател на Общобългарската фондация "Тангра ТанНакРа" и едноименното издателство и

Димитър Димитров, съпредседател на фондацията и издателството.

С почетен плакет на Министерството на отбраната са отличени и известният български писател и издател Иван Гранитски, Неда Антонова - писател, автор на множество исторически романи и обичаният български актьор Антон Радичев, които по обективни причини не можаха да присъстват на церемонията.

Министърът на отбраната подчерта, че по традиция (вече 3 години) в навечерието на 1 ноември награждават не само хора, свързани с армията, но и учени и общественици, които имат заслуга за събуждането на българската нация.

"Възраждането има общо с армията, защото онези български воини, които почитаме, и с който се гордеем, нямат загубено сражение, именно благодарение на това, че са били достатъчно просветени, достатъчно осъзнати като българи", обясни връзката между Деня на будителите и военното дело министърът, който по образование е историк.

Церемонията се състоя в Министерството на отбраната при спазване на всички противоепидемични мерки и в присъствието на ограничен брой гости.