Бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов отправи остри критики към евроатлантическите партии в 48-ото НС. Бившият лидер на ВМРО изрази несъгласие с призива да се изпрати оръжие на Украйна и сваленото вето срещу Северна Македония, информират от пресцентъра на ВМРО.

По думите му ГЕРБ и Демократична България са внесли предложение за оказване на военна подкрепа на Украйна, без да са наясно какво е реалното състояние на нашите въоръжени сили. Тези две партии искат да предоставим последните си останали налични ракетни комплекси С-200, С-300, МиГ-29, Су-25 и танкове Т-72, за които в периода 2017-2021 г. бяха похарчени над 200 млн. лв. - пари на българския данъкоплатец, за да ги модернизираме, допълни той.

Според Каракачанов ако дадем утре нашата военна техника на Украйна, армията ни ще остане без оръжие и няма да бъде способна в следващите 5-6 години. Процесът на модернизация трябва да се прави последователно и поетапно в следващите 8-10 години, но при участие на българската индустрия. Всичко останало би било волунтаризъм, граничещ с безотговорност и национално предателство, добави той.

Каракачанов не спести критиките си и към сваленото вето, което отвори пътя на Северна Македония към членство в ЕС. ГЕРБ, ПП, ДБ, ДПС, със същия "евроатлантически" ентусиазъм приеха плана на Макрон за Македония и видяхме какво се получи. В Скопие разбраха, че България се управлява отвън, от марионетки без характер и си "показаха рогата" срещу България със засилване на натиска върху българите в Македония и претенции за македонско малцинство у нас, изтъкна бившия министър на отбраната.

България трябва да има ясна, но прагматична и национално отговорна позиция. България е член на НАТО и ЕС и трябва да бъде предвидим партньор, но отчитайки своите възможности и интереси, категоричен е Каракачанов.

ДБ внесе 8 законопроекта и решение за военна подкрепа на Украйна

ДБ внесе 8 законопроекта и решение за военна подкрепа на Украйна

Това се случи няколко минути след конституирането на 48-ото НС