Бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов отправи призив към прокуратурата да разследва забавянето на проекта за нови машини на пехотата. Той направи това с публикация в своя личен фейсбук профил.

Реакцията му бе породена от заявената готовност от служебния министър на отбраната Димитър Стоянов за възстановяване на летателната годност на бойната авиация и задвижване на проекта за бойните машини на пехотата.

Каракачанов бе категоричен, че има голямо забавяне в инвестицията в нови бойни машини за пехотата.

"Тук искам да напомня, че докладът за "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираната бригада" е внесен за разглеждане в Министерски съвет в началото на месец май 2021 година от мен. Министър- председателите на три поредни правителства не внасят за разглеждане на заседание на МС този доклад. Забавянето е повече от 1 година и три месеца!", пише почетният председател на ВМРО.

Той припомни, че машините трябвало да бъдат изработени в България, за да се поддържа военната промишленост и парите да остават в нашата икономика.

Каракачанов призова държавното обвинение да разследва дали длъжностни лица са проявили престъпно бездействие и дали в резултат на това бездействие са настъпили вреди за своевременното придобиване на отбранителни способности.