"Всичките тези, които сега се точат за властта с нищо не са по-добри. Напротив, те са коренна противоположност на нашите разбирания, идейни и идеологически виждания. Нашата позиция е да се търси диалог. 30 години ги наблюдавам и го говорим от много години. Крайно време е българинът с българина да намерят общ език и да говорят, а не да вадят нож."

Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов при откриването на Политическата академия на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Сандански.

Той призова да бъде намерен диалогът в българското общество.

С конфронтация, с омраза, с насилие не се постигнало нищо нито в България, нито по света. Обществото се разделя, хората се намразват и то за дълго време. Брат с брата, баща и син", каза Каракачанов.

Разделението на обществото се използва една група политици, защото те си заграждат една кошара от послушни овце, викайки в началото "долу БКП". Другите от БКП страхувайки се, че ако другите дойдат ще ги подгонят се групират в червената кошара. След това се разделихме на монархисти и републиканци. Сега на гербаджии и антигербаджии. Това нещо ползва всички тези, за които говоря, но не вече 30 години не ползва нацията", подчерта Каракачанов.

Той допълни, че този модел не е направил нищо полезно за България.

"От 9 млн. на 1 януари 1990 г. сега сме под 7 млн. Неграмотността нараства. И то сред българското население. Нивото на образование тотално спадна. Това е пътят, по който вървим 30 години. Това е пътят, който ни предлагат и едните, и другите, каза още вицепремиерът.

Той подчерта, че за ВМРО националният интерес стои над всичко и не са съгласни да правят компромиси.