Трябва да сме подготвени за всеки извънреден случай, за всяка извънредна ситуация. Към момента всичко е спокойно, няма придвижване на маси към българската граница, както от турска, така и от гръцка територия. Поддържа се добър информационен обмен и с гръцките, и с турските колеги с идеята да не бъдем изненадани.

Това заяви вицепремиерът по сигурността и военен министър Красимир Каракачанов

Ердоган плаши да залее Европа с бежанци, ако ЕС го обяви за окупатор

Ердоган плаши да залее Европа с бежанци, ако ЕС го обяви за окупатор

"Отваряме портите и пращаме 3,6 милиона бежанци към вас"

Към момента няма движение на нелегални маси, макар че ситуацията може да се промени всеки един момент, тъй като бойните действия продължават. Имаме различни степени на готовност при една, втора, трета ситуация. Във времето те бяха отработвани съвместно с Гранична полиция.

Имаме готовност, повтори вицепремиерът по сигурността.

"Доизградени са всички съоръжения по българо-турската граница, включително сензори, видеонаблюдение - това нещо, което преди година и половина- две го нямаше или не беше довършено. Сега всичко е готово, включително участъци от границата между България и Гърция, които са по-лесни за преминаване от големи маси от хораГърция Гърция, които ", каза Каракачанов.

Той даде пример, че има и подвижни заградителни съоръжения, които при необходимост могат да бъдат поставени, за да затруднят придвижванията. Засилен контрол, наблюдение, включително на територията на съседни страни, каза министърът. 

България може да приеме до 4000 мигранти при бежанска вълна от Сирия

България може да приеме до 4000 мигранти при бежанска вълна от Сирия

Страната ни била значително по-подготвена за разлика от преди 4-5 години

Още от войната в Ирак ситуацията в Близкия Изток се промени. Най-голямата опасност, която съществува при сблъсък на Сирийска територия, е почти унищожената "Ислямска държава" да не стане фактор в региона. На територията на Сирия "Ислямска държава" бе на 99% унищожена, части от нея продължават да функционират в Ирак, други - в Либия.

Този конфликт създава предпоставка тези, които са в затвори и лагери и не бъдат надлежно охранявани - това са хиляди хора, да хванат оръжието или ако се разбягат с тълпите бежанци да се придвижат към Европа, каза Каракачанов.