"Като председатели на Съвета на Европа следващите 6 месеца ние ще направим стъпка в посока да помогнем на Черна гора да отвори трите процедури, които трябва да продължи да спазва, за да влезе в ЕС." Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева след среща с председателя на парламента на Черна гора Иван Брайович.

От своя страна ние потърсихме подкрепа за ПСЮИЕ - Процес за сътрудничество в Югоизточна Европа и получихме уверение, че Черна гора ще ни подкрепи, заяви тя.

Тя подчерта, че на парламентарно ниво ще се продължи да се работи с колегите от Черна гора.

Брайович от своя страна заяви, че за него е чест, че е първият председател на Черногорския парламент от възобновяването на държавността, който е у нас на посещение.
Важно е, че виждаме парламентарното сътрудничество като важна крачка за сътрудничество между двете държави. Това е важно за икономическите отношения и отношението в туризма.

Делегацията на Скупщината на Република Черна гора е на официално посещение в България. Визитата е по покана на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

В програмата на черногорските парламентаристи са предвидени срещи с вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова.
По време на визитата си у нас черногорската делегация ще посети също храм-паметника "Свети Александър Невски", както и град Пловдив.