Размириците в Катуница нажежиха страстите в парламента. Тон дадоха социалистите.

БСП поиска изслушване на вътрешния министър Цветан Цветанов. Мястото на Цветан Цветанов е тук, а не да пее по концертите с Веселин Маринов, заяви Мая Манолова.

Сините излязоха с контрапредложение. Иван Костов припомни изказване на премиера Бойко Борисов, че МВР са изпуснали положението в Катуница.

Да изслушваме този, който е изпуснал положението е все едно да му дадем възможност да се оправдава, изтъкна синият лидер. Ние сме снели доверието си от този човек, няма какво да го слушаме, подчерта Иван Костов.

Синята коалиция поиска анкетна комисия, която да разследва адекватно ли е било поведението на МВР. Предложението не мина. От 163 гласували 63 бяха „за", 20 „против" и гласуваха 80 „въздържал се". Двама от ГЕРБ също гласуваха за изслушването на вътрешния министър.

Павел Шопов от Атака пък поиска да се проведат дебати за случая в Катуница и те да се излъчват по БНТ и БНР. Страната се тресе от протести и палежи, заяви той.

Поведението на партия Атака е противоконституционно, антибългарско, разделящо, заяви от стоя страна Георги Пирински. Според него има резон да се води дебат по темата "Катуница". Той обаче изрази опасения, че прякото предаване по БНТ и БНР ще бъде използвано от Атака, за да насажда допълнително напрежение.

Изказването на червения депутат взриви емоционално лидера на националистите, който започна да крещи в пленарна зала. Вземете се в ръце, г-н Сидеров, призова го председателят на парламента Цецка Цачева.

И Яне Янев се включи в исканията - той обаче поиска лично премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в Народното събрание. В България ясно се вижда, че социалният интегритет на много социални групи е напълно прекъснат, подчерта консерваторът. Той критикува действията на МВР и изтъкна, че след всяка нощ на безредици броят на арестуваните расте, което обаче не успокоява ситуацията в страната.

Тук трябва да дойде Бойко Борисов, но с оставката на Цветан Цветанов, поиска Янев.

Само така в страната може да се успокои положението в страната, смята той.

Янаки Стоилов се съгласи, че Борисов трябва да бъде изслушан от депутатите. Той обаче призова да не се политизира случаят "Катуница". Стоилов поиска в днешния или утрешния ден по темата да се проведат дискусия и с мнозинство.

Социалистите настояват парламентът да излезе с декларация. Ако темата бъде отклонена, социалистите няма да участват в заседанията на парламента тази седмица.

Няма по-важна цел от овладяване на ситуацията, заяви от своя страна Лютви Местан от ДПС. По думите му не бива да се допусне страната да е на ръба на етническия конфликт. Всяка българска партия трябва да осъзнае своята отговорност за предотвратяване на този опасен сценарий, подчерта той.

Местан призова час по-скоро да се опомнят тези, които искат да използват случая за политически цели. Според ДПС отговорността за сигурността и мира е на правителството.

По думите на Местан кабинетът е допуснал законността да се изземе от ръцете на властта от улицата.

Правителство, което допуска улицата да раздава правосъдие вместо съдът, създава предпоставки за анархия, категоричен бе той. От ДПС призоваха за консултации на на партиите с цел изработване на обща декларация от българския парламент. Има нужда от позиция на българския парламент, подчерта депутатът.

От ДПС призоваха всички свои симпатизанти и български граждани да не се поддават на провокации.

Според него не трябва да се политизира ситуацията. Откажете се от идеята да провокирате първични страсти, обърна се Лютви Местан към колегите си.

Управляващата партия подкрепи изказването на ДПС.

Аз съм си пил сутринта хапчетата за кръвно, помагат. Това заяви Анастас Анастасов от ГЕРБ. Според него с днешните дискусии в пленарна зала депутатите показали на обществото, че превръщат парламента в цирк. Той призова депутатите да чуят внимателно думите на бащата на убитото в Катуница момче. Анастасов поиска 30 минутна почивка в името на парламентарния мир.

По-късно Волен Сидеров излезе на трибуната, за да протестира по начина на водене. Той обаче използва възможността, за да атакува Георги Пирински, заявявайки, че червеният депутат няма право да го критикува, тъй като на съвестта на неговата партия лежи смъртта на хилядите в концлагерите.

Думата на националиста беше отнета от парламентарния шеф.

Павел Шопов предложи изслушване на заместник-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, за да може поне той да докладва за действията на МВР в Катуница. Би било абсурдно да не гласувате това наше предложение, подчерта националистът.

Атакистите все пак поискаха изслушването на Цветан Цветанов и Бойко Борисов.

Парламентът прие изслушването на зам-вътрешния министър Веселин Вучков.

В коментар Михаил Миков заяви, че по дребен селскотаракитски начин ГЕРБ се опитват да си измият ръцете с изслушването на заместника на Цветанов. Той поиска прегласуване на предложението на атакистите, но очаквано, искането му не мина.