Българските евродепутати ще се срещнат с еврокомисаря по разширяването Щефан Фуле във връзка с казуса Спаска Митрова, съобщиха от ЕП.

От там допълват, че срещата ще бъде най-вероятно следващата седмица.

По време на разговорите Щефан Фуле ще бъде запознат със случаите на нарушаване на човешките права в Македония на гражданите с българско самосъзнание и в частност със случая "Спаска Митрова".

Българските евродепутати възнамеряват да обърнат специално внимание на еврокомисаря по разширяването на потъпкването на Копенхагенските критерии в областта на правата на човека от страна на властите в една страна-кандидат за членство в ЕС.

Инициативата на българските евродепутати последва писмото, което те са изпратили до предшественика на еврокомисаря Фуле, Оли Рен през септември.

След него македонските власти освободиха предсрочно от затвора на несправедливо осъдената Спаска Митрова.

Припомняме, че на последното заседание на съда в Гевгели детото на Спаска Митрова беше отнето.

На 8 октомври Митрова излезе от скопския затвор "Идризово", където излежа тримесечна присъда.

Тя изтърпя две трети от присъдата си. Жената беше осъдена заради това, че не позволявала на бившия си съпруг да вижда тяхната двегодишна дъщеря.

В средата на декември стана ясно, че в Македония е заведено ново наказателно дело срещу българката.

Този път тя бе обвинена, че не допуска бившия си съпруг при детето им, въпреки че то не е при нея и Спаска не го е виждала, след като е излязла от затвора.