Правила и инструкции как да се защитим в киберпространството предлагат експерти по сигурност.

Не трябва да забравяме, че каквито и мерки за защита да предприеме, хакерите „не спят” и актуализират своите способности.

Критичната инфраструктура, както и всеки български гражданин - това според бившия председател на ДАНС Константин Казаков са най-уязвимите обекти за кибератаки.

Темата бе обсъдена на конференция в столицата на тема „Заплахи и рискове за сигурността на Република България в цифровия свят. Киберсигурност и киберустойчивост”.

Всеки, който иска да извърши престъпление, използва този инструмент, независимо дали става въпрос за тероризъм, дали става въпрос за криминално престъпление, или дори някаква форма на влияние, или дори просто за събиране на информация, изтъкна Казаков. Този инструмент се използва от престъпниците съобразно актуалните тенденции.

Най-ефективната защита, според бившия председател на ДАНС, е сътрудничеството между държавата и частния сектор.

Конференцията е по инициатива на социалиста Калоян Паргов, съвместно с УниБИТ. По думите му днешният форум има за цел да разкрие част от заплахите за киберсигурността. Въпросът не е, ако ни се случи, а е въпрос на време кога ще ни се случи, коментира общинският съветник в СОС.

Не сме сами в това пространство, каза той. Тъй като сме постоянно заплашени от кибератаки, трябва да знаем как да се защитим, смята Паргов.

Има всякакви рискове, опасява се той. По думите му интернет сайтовете у нас са незащитени и сигурността им не е по европейските правила. Там са нашите данни, подчерта общинският съветник от левицата.

Предвижда се законопроект за целта, който да създаде регламент, синхронизиращ системите на страните членки в определени правила и алгоритми. Целта е да се гарантира взаимна защита и сигурност.

Паргов подчерта колко опасен е кибертероризмът от социална, икономическа и психологическа гледна точка. Оказва с, че използваме само 20-30% от възможностите на глобалната мрежа. Има една друга тъмна част, която може да се използва за всякакви цели, както и черна търговия, търговия с нерегламентирани стоки, обясни Калоян Паргов.

Днес повдигаме завесата и казваме „Имаме проблем”, подчерта той. Общинският съветник иска незабавно да се посочат конкретните решения.
България не е в обсега на киберпрестъпниците, според него. Това обаче не означавало, че можем да избегнем такава атака.