Българо-американското взаимодействие за модернизацията на българските въоръжение сили, сътрудничеството в региона на Черно море и в сферата на киберсигурността обсъдиха министър Георги Панайотов и заместник-помощник секретарят по отбраната на САЩ Спенсър Бойър.

Срещата им бе в Министерството на отбраната. На нея присъстваха още заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Американски изтребители F-15 E тренират с наши военни на учението "Castle Forge - 2021"

Американски изтребители F-15 E тренират с наши военни на учението "Castle Forge - 2021"

От 25 до 29 октомври 2021 г. екипажите на петте а F-15Е ще бъдат в авиобаза Лариса

Двамата споменаха и напредъка по изпълнението на 10-годишната Пътна карта за сътрудничество в отбраната (2020-2030 г.), както и провеждането на съвместни учения и тренировки.

Въпросите за стратегическото партньорство между България и САЩ в сферата на отбраната обсъдиха министърът на отбраната на Република България Георги Панайотов и заместник-помощник секретарят на отбраната на САЩ по политиката за НАТО и Европа Спенсър Бойър.

По думите на министър Георги Панайотов освен за засилването на двустранното отбранително сътрудничество, изпълнението на заложените приоритети в 10-годишната Пътна карта подпомага и усилията на българската страна за изпълнението на националните ангажименти, свързани с Целите на силите на НАТО. В тази връзка той отбеляза, че за българската страна е от изключително значение двете страни да продължат да изпълняват договорените приоритети и насоки на работа, целящи постигането на конкретни и измерими резултати.

Заместник-помощник секретарят по отбраната на САЩ Спенсър Бойър изтъкна приноса на България за възпирането на зловредните дейности по отношение на сигурността в региона и справедливото споделяне на отговорностите в рамките на НАТО, информират от МО.

Бойър е благодарил на българската страна за възможностите, които предоставя за провеждането на съвместни учения и тренировки със силите на САЩ. Спенсър Бойър заяви, че България е надежден съюзник в НАТО и изрази желанието на американската страна да продължи развитието и надграждането на интензивното сътрудничество в отбраната между двете държави. Той допълни, че както президентът Байдън e потвърдил на Срещата на върха на деветте в Букурещ през май 2021 г., настоящата американска администрация се ангажира с укрепването на евроатлантическите връзки, пишат от пресцентъра на военното ведомство.