В ПП/ДБ останаха доволни, тъй като са показали какво означава истинско лидерство, въпреки отхвърления вот на недоверие срещу правителството Денков-Габриел в сектор Енергетика. Не се опитваме да използваме PR говорения, а си сложихме репутацията на линията реформите да станат реалност, изрази задоволството си бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП/ДБ Кирил Петков на брифинг в Партийния дом.

"Ако се отклоним от европейския път и ако някои сили искат да ни вкарат в Евразия, ще го свалим това правителство. Невъзможно е това правителство с този състав да бъде свалено", сигурен е Кирил Петков. Представяте ли си - да направим така реформите, да отворим Конституцията и това, което българите са си мечтали, става реалност. Това, което се случва е, че теми, които изглеждат невъзможни, станаха реалност, развълнуван е Кирил Петков.

Той уточни, че Бойко Борисов му се е обадил и казал, че няма да успее да дойда да гласува в подкрепа на правителството, но уверил ПП/ДБ, че парламентарната група на ГЕРБ/СДС ще ги подкрепят.

Петков определи вотът на недоверие като безпредметен вот, който показа предизборната немощ на партиите, които го инициираха. Кирил Петков е доволен още, че от 66 реформи - 62 са се случили, като открои приемането на Антикорупционния закон, разследването на главния прокурор, Законът за домашното насилие. "С 63 депутати има премиер - акад. Николай Денков, който е образован и честен. Имаме финансов министър - Асен Василев, който успя да направи така, че дефицитът падна от 6 на 3% и ни даде шанс България да продължи по пътя на еврозоната", открои той.

Петков даде пример и с работата на регионалния министър Андрей Цеков, който успял да спре 4 млрд. лв. в старите поръчки за пътищата на служебния кабинет.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов сравни вота на недоверие с опита на болшевиките да спретнат Октомврийска революция, но не им се получило. Протестиращите отхвърлиха вота на недоверие и хората разбраха, че правителството се грижи за тях - през европейските фондове, за да може старозагорският район, който е известен като "Марица-изток" да има бъдеще, каза той.

Христо Иванов благодари за вота на недоверие, защото той показал безалтернативността на сегашното управление. Тези, които атакуват управлението не могат да формулират политическа алтернатива. Управлението се крепи на партии, които остават опоненти, запазват различията си, но все пак трябва да се благодари на акад. Николай Денков и на Мария Габриел, които намериха пътека, за да обединят усилия в името на България, подчерта Иванов.

Според него България не може да се върне отново към политическата криза. "Президентът Румен Радев обезглави българската система за изграждането на приоритети в системата на националната сигурност", заяде се Христо Иванов с държавния глава.

Той добави още, че управлението на Денков е безлатернативно, колкото и да е трудно.