"Пеевски проби Кожарева! Калин Стоянов се превърна в пример за превзетата държава". Това написа във Фейсбук съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Според него президентът Румен Радев е действал правилно - не е избягал от отговорност и е използвал правомощията си по Конституция.

За назначението на министър-председател е необходимо поне двама души да се съгласят, което на практика въведе реално разделение на властите по новата Конституция, посочва той.

По негови думи отговорността е в Народното събрание през следващите дни.

Грънчарова-Кожарева, подкрепена от протестиращи полицаи, подава сигнал до Сарафов

Грънчарова-Кожарева, подкрепена от протестиращи полицаи, подава сигнал до Сарафов

Калин Стоянов пък вижда пореден опит за овладяване на МВР

"Сега ние в парламента трябва да използваме нашите правомощия и да попълним "домовата" книга с наистина независими и качествени хора с обществено доверие, като например в Сметната палата, където процедурата може да се придвижи най-бързо", отбелязва Петков.

"Дългосрочната победа може да дойде само на следващите избори, когато хората със своя глас ще имат възможност да си върнат държавата обратно, където има справедливост и свобода, а не както днес се показа - зависимости!", категоричен е той.

На свой ред депутатът от ПП-ДБ Лена Бориславова посочи - също във Фейсбук - че разделението на властите е в действие и топката се връща в Народното събрание.

България все още е парламентарна република, а промените в Конституцията сработват - един човек не може сам да си избира правителство, изтъква тя.

Припомняме, по-рано днес неуспелият кандидат за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева подаде сигнал до главния прокурор Борислав Сарафов с твърдението, че ѝ е оказван натиск за това Калин Стоянов да не фигурира като служебен вътрешен министър в предложения от нея кабинет, който по-рано днес не беше одобрен от държавния глава именно защото МВР остава в ръцете на Стоянов.

Пламен Киров: И без нов служебен кабинет, Радев да насрочи избори

Пламен Киров: И без нов служебен кабинет, Радев да насрочи избори

Ситуация на ръба на бръснача в нарушение на Конституцията