Децата на България все още живеят в по-бедни семейства, в по-пренаселени жилища, а в някои домове няма и отопление. Това са общите изводи на доклад на УНИЦЕФ, представен в Министерство на околната среда и водите днес, по повод Международния ден на детето.

Докладът на тема "Места и пространства - околната среда и благосъстоянието на децата" е проведен за всички страни в света с цел да се установят факторите, които застрашават здравето на децата вследствие на мръсния въздух.

Той сочи, че България заема 35-о място от 39 страни. Страната се представя слабо от гледна точка на условия на живот - особено за бедните. По отношение на зелени площи, достъп и безопасност за деца - сме на 21-о място.

България е сред страните, в които средната експозиция на населението на фини прахови частици е от високите, също така черпим голям дял от своите източници. 12.9% от децата живеят в жилища с влага и мухъл, 27% от домакинствата живеят в пренаселени жилища - което влияе на ученето, нямат чин и тих кът.

България е с най-голям брой деца, живеещи при тежки битови условия, пренаселеност, затруднения с отопляването - 26% от нормалните семейства и 48% от бедните. Странен факт - 5% от децата ни са със завишено олово в кръвта.

Положителна новина: Емисиите на въглерод са по-малки от другите държави. Също - България е сред 8-те държави, в които децата най-активно участват в дейности за подкрепа на опазване на околната среда.

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов коментира, че в страната ни все още има бедни семейства, което е основната причина за опазване на здравето на децата. Той подчерта, че сме сред страните, които нямат зелен омбудсман. "МОСВ започна да прави по-силна връзка среда-здраве за децата. Работи се с Министерство на здравеопазването да се съпоставят карта на здравето и карта на замърсяването.

От нея се очаква да се види, че определени болести са свързани с определен тип замърсяване в района", каза Сандов. Министърът на околната среда и водата съобщи, че темата за климатичните промени влиза в учебните програми, които се променят от Министерство на образованието в момента. По думите му тя ще залегне плавно в съдържанието на учебниците.

Днес се обявява политики проект "За младежта в сферата на околната среда", като всички РИОСВ, Национални паркове и Басейнови дирекции ще получат бюджет за НПО, младежки организации, инициативи на млади хора и деца за действия в тази посока. Сандов коментира още, че може да се обмисли по-млади деца да участват в референдуми.

ЕС ни осъди за качеството на въздуха

ЕС ни осъди за качеството на въздуха

България не е приела, считано от 11 юни 2010 г., подходящи мерки