Кметове на малки населени места са против промяна в Закона за водоснабдяването и канализацията, която гласи всяка област да има едно ВиК дружество, съобщи "24 часа".

Според изменението съществуващите ВиК дружества се обединяват. Идеята е така да се уеднакви цената на водата за всички населени места в дадена област. Обединението е задължително - тоест там, където има общински дружества, собствеността ще трябва да се подели с държавата.

Мотивът за това е, че така по-лесно ще се осигурява европейско финансиране за водните проекти.

Според някои кметове обаче в големите градове средният доход на домакинствата е по-висок, което би ощетило жителите на малките населени места. Така щяло да се окаже, че показателят за социална поносимост на цената не отговаря на техния реален стандарт на живот. Това била и основната причина част от кметовете да откажат включването на общински ВиК в асоциации на областно равнище - хората да не плащат несправедливо и ненужно високи цени.

Омбудсманът: КЕВР да базира цената на водата на надеждни социални данни

Омбудсманът: КЕВР да базира цената на водата на надеждни социални данни

Данните от НСИ показват, че максималната стохастична грешка в някои области надвишава 10%

Община Троян например, инвестира във водната си мрежа толкова средства, колкото и държавното ВиК дружество в останалите 7 общини от обособената територия на Ловеч. При това общинският ВиК оператор в Троян отчита значително по-малко загуби на питейна вода и поддържа по-ниски цени.

В област Ловеч седемте ВиК дружества добиват водата на различен принцип - едните я изтеглят с помпи, които работят на ток, което вдига цената. Други ползват гравитачен метод и с малко повече усилия за поддържането на мрежата имат прилични резултати. Затова водата в Троян струва 3 лева за кубик, а в Ловеч скоро ще стане 4,88 лв.

Данни сочат, че в някои населени места, ако общинското ВиК се влее в регионалната водна структура, цената на водата ще скочи двойно.

Като парадоксален пример се посочва случай с ВиК структурата на Шумен, която представяйки бизнес плана си пред КЕВР за утвърждаване, е мотивирала исканата по-висока цена на водата като е представила за свои инвестиции, направени от общината. Тази година ВиК в Шумен вдигна цената на водата на 5,14 лв. за кубик, което създаде недоволство в община Върбица - единствената на територията, в която водата не се добива с помпи. Тамошният общински съвет гласува за излизане от водното сдружение, но държавата в лицето на МРРБ не разреши. През септември водното сдружение на Шумен се събра, за да гласува приемането на нов бизнес план, който да се внесе в КЕВР за утвърждаване, но представителят на Върбица гласува против. С което блокира приемането му, защото по устав решенията там се вземат със 100% от гласовете. Оттогава водното сдружение се събира пет пъти, а представителят на Върбица се е съгласил едва при шестия опит. Междувременно самата община Шумен пожела да излезе от местното сдружение, но гласуването на това решение бе отхвърлено на сесия на общинския съвет.

Все повече общини обсъждат идеята да напуснат ВиК асоциациите. Това е решил вече общинският съвет на Елин Пелин.

Припомняме, че КЕВР взе решение от Нова Година цената на водата да скочи с 15%. Така на някои населени места ВиК услугите ще поскъпнат до 80%.

Омбудсманът: На места ВиК услугите ще скочат до 80%

Омбудсманът: На места ВиК услугите ще скочат до 80%

Увеличението с 15% от Нова година не решава проблемите на потребителите