Реформаторският блок веднага отвърна на атаката на АБВ и на твърдението, че именно министърът на правосъдието Христо Иванов е пречка пред съдебната реформа.

"До настоящия момент г-н Първанов и партията му не съдействаха на съдебната реформа", критикува пред журналисти в парламента съпредседателят на парламентарната група на РБ Радан Кънев.

Той отсече, че: "Съдебната реформа за съжаление върви без АБВ, т.е. те не успяват и пречка да бъдат за нея".

По отношение на исканата оставка от страна на АБВ на правосъдния министър "реформаторът" веднага защити Иванов - "Г-н Първанов от една година непрекъснато иска оставки на министри от РБ".

Иначе от блока напомниха, че персоналните промени са инициатива на премиера, а такава все още няма. "Инициатива от РБ за смяна на наши министри няма, въпреки че сме водили определени разговори", загатна Кънев.

На въпрос какво ще се случи, ако от партията на Георги Първанов напуснат управляващата коалиция, съпредседателят на ПГ на блока "прехвърли топката" - "споразумение между РБ и АБВ няма и това не е въпрос към нас".

Радан Кънев използва момента да увери, че РБ са много важна част от конструктивния тон в управлението и намирането на необходимото съгласие за съдебната реформа. "От първия ден и до последния ден на реформата ще бъде така", се зарече Кънев.

АБВ са като магистралка, която си търси клиент. По този начин пък съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов коментира пред журналисти създалия се казус със заплахата на АБВ да напусне управляващата коалиция.

Симеонов съзря сближаване между партията на Георги Първанов и ДПС и обясни, че го е видял при гласуванията.

По отношение на това дали евентуално излизане на АБВ ще отвори по-голяма нужда от ДПС, патриотът се зарече, че фронтът в никакъв исторически момент няма да влезе в съвместно управление с ДПС. Според Симеонов неприетите в бюджета предложения на АБВ са били популистки.

Нека всеки, който иска средства, да предложи как да се увеличи приходната част", се ядоса националистът.
Иначе той увери, че ПФ няма основание да се отказва от властта, защото са им приети всички искания.

Симеонов не е съгласен и с твърдението на АБВ, че правосъдният министър Христо Иванов е пречка пред съдебната реформа. „Няма логика този, който е предложил промяна в съдебната система, да пречи за промяна в съдебната система", убеден е патриотът.