Премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов прерязаха лентата на новата сграда на комисията по досиетата. „Дойде един дългоочакван момент", заяви по време на официалната церемонията шефът на комисията Евтим Костадинов. Новата сграда, по думите му, е плод на 4-годишен труд.

Това е един нелек път, посочи той като обясни, че комисията е започнала без нито един квадратен метър и без нито един щатен служител. По думите му сградата е една от най-модерните сред другите страни от бившия източен блок, където се съхраняват досиетата. 15 млн. лева е струвал ремонтът и оборудването й.

Всички архиви са събрани на едно място от 9 институции", каза още Евтим Костадинов. До края на април ще бъде готова и читалнята за изследователи. Евтим Костадинов обеща на медиите още утре комисията да излезе с нова „бомба".

Премиерът Бойко Борисов, от своя страна, благодари на комисията за огромния труд. „След 22 години архивът е на едно място", доволен е министър-председателят. „Това сме направили днес, нали?", обърна се той към Евтим Костадинов.

Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Евтим Костадинов разгледаха помещенията, където се съхраняват досиетата на бившите агенти от ДС. След като видяха помещенията, премиерът и министър Цветанов присъстваха на презентация, която показва етапите на строителство и оборудване на новата сграда.

Към височайшите гости се присъедини и друг член на комисията по досиетата, Екатерина Бончева. „Видя ли какво сме направили? Голяма работа, нали!" - с тези думи тя се присъедини към компанията на премиера и силовия министър.

Най-впечатлен премиерът Борисов беше от снимките от първата копка на сградата от март 2009г. „Тук кипи труд", възхити се той от снимките, на които се вижда шефът на комисията Евтим Костадинов с кирка и лопата.

В новата сграда се съхраняват близо 1 млн. архивни единици. Ако бъдат подредени в една права линия, досиетата на агентите от ДС ще се разположат на дължина от 4,6 км.