Има нещо, за което малко се говори и може да е една нова катастрофа - избирателната активност. Акцент върху нея постави математикът и бивш шеф на "Информационно обслужване" Михаил Константинов в студиото на Нова телевизия.

Той недоумява защо никой не говори, че на 11 юли са гласували 600 000 души по-малко в сравнение с предишните избори на 4 април и то при положение, че юли месец епидемията беше много по-лека. Според Константинов единствената причина за това е машинното гласуване - то е отблъснало избирателите. По-точно те се страхуват от гласуване с машини. Михаил Константинов изложи отново тезата си против машинния вот.

"Ако този процес продължи, можем да паднем под 2 млн. гласували. Когото и да изберем с толкова гласували, той ще има нулева легитимност", прогнозира математикът.

Константинов прогнозира, че ако сегашните избори са 2 в 1, гласувалите ще са още по-малко отново поради тази причина - машините - тъй като избирателите ще трябва да обгръщат 6 страници и да правят 5 процедури. Проф. Константинов дори постави въпроса дали ако на първи тур гласуват по-малко от половината български избиратели, изобщо гласуването ще се счита за легитимно. Според него трябва да гласуват поне 3 млн. и 350 хиляди българи, за да може да бъдат легитимни изборите.

ЦИК чака насрочване, за да направи хронограма за изборите

ЦИК чака насрочване, за да направи хронограма за изборите

Росица Матева: Предсрочните избори е по-добре да бъдат с първи тур на президентските