Дългоочакваната от опозицията поява на премиера Пламен Орешарски така и не се увенча с негово защитно слово за кабинета и политиките в сферата на енергетиката.

Премиерът влезе в НС минути след поредната гаменска разправия между депутатите, идвайки директно от летището от посещението си в Италия. Както обикновено, той бе посрещнат от полюсни реакции - мнозинството го аплодира, а герберите демонстративно напуснаха залата, след като повикаха „Оставка".

Минути след появата на премиера дебатите по вота на недоверие приключиха.

Бях останал с впечатлението, че вносителите на вота искат да ми задават въпроси и затова са настоявали да се явя, коментира Орешарски полупразната пленарна зала, която го посрещна.

Само подвиквания имаше, не им обръщайте внимание, намеси се с насмешка пък шефът на НС Михаил Миков, искайки да обясни, че въпроси е нямало.

Бях изненадан, че когато дойдох, те излязоха, призна си премиерът и обяви, че не вижда смисъл да дебатира с парламентарни групи, които подкрепят правителството. Според него било по-интересно да се чуе позицията на вносителите на вота на недоверие.

Така визитата на Орешарски в парламента приключи без негово изказване за успехите на правителството в сферата на енергетиката. Гласуването на искания вот пък ще се състои в петък, след 9 часа, разпореди Миков.

Министър-председателят не изключва възможността правителството му да не изкара пълния си мандат.

Винаги съм подчертавал, че подкрепата на двете партии за кабинета е ключ, коментира той в кулоарите на Народното събрание след края на пленарното заседание.

По-рано днес лидерът на ДПС също коментира, че не вярва в пълния мандат на кабинета. По-късно Местан чрез пресцентърът си обясни, че не бил разбран правилно от медиите.

Орешарски планира консултации с ръководствата на двете подкрепящи го партии. Тези срещи ще се случат, по думите му, в близките няколко дни.

Попитан дали и кога ще подаде оставка, Орешарски отговори: „Ще ви отговоря, след като направя консултации с ръководството на двете парламентарни групи".

На въпрос дали е чул прогнозите в НС за продължителността на мандата и опасенията, че кабинетът няма да изкара целия си мандат, премиерът отговори: „За Пламен Орешарски това никога не е било детска мечта".

По повод предстоящата първа смяна на министър в кабинета, след като екоминистърът Искра Михайлова бе избрана за евродепутат, министър-председателят коментира, че го е предвиждал, защото е бил наясно с намеренията й да замине за Брюксел. За мен не е изненада, подчерта той.

Припомняме, в изборната нощ стана ясно, че спечелилият евромандат Делян Пеевски се отказва, като на негово място влиза петият в листата - именно Михайлова.

Стана ясно, че вече се обсъждат много имена за неин наследник, но премиерът не се е спрял на нито едно към момента. Смените в кабинета, както стана ясно от думите му, ще се дискутират с лидерите на ДПС и БСП.