Аз виждам парламентът самичък, безпомощен да обсъжда бюджета на страната. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов по време на дебатите за Бюджет 2011.

Той припомни, че винаги с огромно уважение правителството стои в пленарна зала и защитава своите идеи, залегнали в макрорамката, която предлага.

Костов дори изтъкна как Сергей Станишев като премиер веднъж в парламента час и половина е защитавал правотата на своите тези.

Къде е сега правотата на ГЕРБ? Какъв е този стил?, попита тъмносиният лидер. Защо всичко така се обезценява около нас? Къде е премиерът, продължи с въпросите той.

Според него това, че днес премиерът и кабинетът не са в зала е упадък на парламентаризма и принизяване на НС като институция. Къде е традицията, защо я няма, попита още Иван Костов. По думите му за пръв път след промените министър-председател реабилитира с действията си тоталитарния режим.

Костов предположи, че сигурно и за Тодор Живков депутатите са били безделници.

Според него премиерът трябва да уважава парламента, вместо да реже лентата на бул. „Брюксел" в посока летище София, а след време да пререже лентата и в другата посока. Лютви Местан от ДПС пък се зае със задачата да открие разликите между Бюджет 2010 и Бюджет 2011, въпреки че по думите му редица икономисти завили, че макрорамката за следващата година е copy/paste на предходния.

Първата разлика депутатът от ДПС откри в стилистиката на представянето на бюджета за следващата година. Местан изтъкна, че бюджет 2011 не е най-добрият сред най-добрите и единствено възможен бюджет, думи, използвани при представянето на бюджет 2010. Липсва и еуфорията от неговите параметри, смята още Лютви Местан.

Според него за пръв път от 1996 година се планира увеличаване на държавния дълг. Това не е дясна политика, колеги от ГЕРБ, обърна се той към мнозинството. Според него в бюджета за следващата година е заложена политика, която легитимира партията на Бойко Борисов като квази дясна партия.

Местан пророкува и бъдещето на ГЕРБ - или предсрочни избори или агонизиращ пълен мандат. Критикуваха ни, че стискаме пари, заяви и лидерът на червените Сергей Станишев. Той посочи, че със 750 млн. лева е нараснал държавният дълг за една година. Станишев предрече, че следващата година ще се увеличи с още 2-3 млрд. лева.