Много е важно изявлението на президента, защото то пречи да се формира защита между ДС и БСП около „Октопода", защото има такива опити. Това прави невъзможно БСП да започне да защитава „Октопода".

Това каза Иван Костов, лидер на ДСБ и председател на ПК за контрол на ДАНС по БНР за интервю на президента Първанов.

Нека да си свършат работата правозащитните органи и прокуратурата и да вървят нагоре - към недосегаемите, коментира Костов. Запитан кои са те, той отговори - „Доган е недосегаем". Иван Костов отказа да спомене други имена.

Според него призивите на президента да се отворят икономическите досиета на прехода е опит да се отклони вниманието от досиетата на ДС, където се вижда, че ДС е участвала в създаването на организираната престъпност.

„Трябва да застанем на една позиция по въпроса за политикономията на прехода и да се разбере дали са били правилни определени управленски решения", каза още Костов. Според него, стопанските историци могат да преценят това, а не политиците.

Изпратихме покани към бившия шеф на ДАНС и други лица, които са свързани с Куйович.
Искаме да изясним всички неща за ДАНС и ако установим нарушения, целта е те повече да не се допускат
, съобщи Иван Костов.

Най-важният въпрос, който ще зададем е - „Кой е предложил г-н Алексей Петров да стане съветник в ДАНС".

По думите му, разследването на кариерата на Петров ще даде отговор на въпроса как е стигнал до това, което е сега.

Костов посочи, че когато един бивш сътрудник на VІ-то управление на ДС иска среща с американския посланик, това е свидетелство на какво високо ниво е стоял.