ДСБ е на една стъпка от превръщане в противник на управляващите.

Това се посочва в политическия доклад на председателя на партията Иван Костов пред седмото Национално партийно събрание.

Сега се намираме на далечна дистанция от отговорността за управлението на страната и затова въпросите са дали ДСБ има основания да твърди, че гарантира правилността на днешното управление, както и че ГЕРБ води страната в правилната посока, добави Костов.

Той прехвърли отговорността на ГЕРБ да направи действието, което би превърнало ДСБ в противник. По-правилно е ДСБ да продължи да подкрепя действията на управляващите, когато те съответстват на представите на десните и на програмата им за добро управление, посочи Костов. Не бива да подкрепяме вот на недоверие в условия на криза, защото хората ще възприемат това като политическо лешоядство, коментира той.

Според ръководството на ДСБ на предстоящите избори за президент и за местна власт Синята коалиция трябва да се яви в досегашния си формат, като "се отвори" и за други дясноцентристки формации. Идеята е коалицията да се яви със свои кандидати навсякъде и да не подкрепя чужди номинации на първия тур на предстоящите избори.

Според Иван Костов фактът, че Синята коалиция все още не е обявила публично как ще се представи на изборите, е  причината подкрепата за нея да не нараства с темпото на спада на доверието в ГЕРБ.

В доклада си лидерът на ДСБ коментира, че премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ са направили драматичен политически завой, довел до хаос, отстъпили са от предизборните си обещания и водят политика на съглашателство с президента Георги Първанов и с ДПС. Заради това, че са останали безнаказани и отново са в управлението, социалистите и хората на Ахмед Доган бързо са възвърнали самочувствието си, заяви Иван Костов.

Икономическата криза в страната поражда две основни причини за обществена тревога, които имат един корен - страхът, добави той. Костов отбеляза страха от загуба на работа и доходи, както и от престъпниците и изрази готовност ДСБ да се включи в борбата с престъпността.

Иван Костов отправи упрек към Бойко Борисов в подмяна на ценности заради коментара му за Тодор Живков. Синята коалиция ще поиска от ръководството на Европейската народна партия да заяви своята позиция към изявленията на Борисов, добави Костов.

Той подчерта, че настоящата политическа система е оценена като "театър на абсурда". По думите му президента Георги Първанов, "трябва да бъде президент на целия народ, а вместо това прави партия".