Синята коалиция ще се превърне в реална алтернатива на фалшивия двуполюсен модел. Това обяви преизбраният лидер на ДСБ Иван Костов след края на Осмото национално събрание на партията.

Той е убеден, че политическият модел в България не е двуполюсен. „Ние се определяме като категоирична опозиция на това, което върши ГЕРБ - то е много далече от това, което беше обещано и беше волята на избирателите", подчерта лидерът на десните.

Иван Костов преизбран за председател на ДСБ, негови замествици са Светослав Малинов и Радан Кънев

По думите му, ако СДС решат да се отцепят и да излязат от Синята коалиция, ще направят огромна услуга на ГЕРБ и на БСП. Костов посочи, че от ДСБ не вярват, че СДС ще тръгнат в тази посока, защото по думите му: "това означава и да се разрушат надеждите на избирателите на истинската десница в България". "Ние в такива няма да се превърнем", категоричен е Костов.

В резолюцията си след националното събрание днес те приеха, че ДСБ ще бъде опозиция на управлението на ГЕРБ и ще работят за превръщането на Синята коалиция в модерна дясна алтернатива на фалшивия двуполюсен модел.

Според Костов това може да стане, но само върху нови принципи на взаимодействие и политически идеи и ценности и допълни: "Без да влизаме в каквито и да е било пазарлъци за листи, за избори, за борби за надмощие и т.н."

Той предупреди, че ако Синята коалиция се гради като алтернатива, трябва да се опре само на политически материал, а не върху личностни взаимоотношения.

„Смятаме, че е съмнително и че има ниска вероятност това нещо да се сбъдне", коментира Иван Костов на въпрос какво би било отношението на ДСБ към евентуален политически проект, ориентиран в център-дясно и обединен около Меглена Кунева. „Просто има много рискове - толкова много, че никой до сега не ги е преодолял - който е тръгнал по този път, след като е загубил президентските избори", допълни още той.

Костов представи двамата си нови заместници - Радан Кънев и Светослав Малинов.

В началото на форума лидерът на ДСБ представи пред делегатите доклада си за дейността на партията.

Четири са ударите, понесени от ДСБ през последните години, заяви той.

Според бившия премиер първият удар върху Синята коалиция е създаването на правителство на малцинството от ГЕРБ. Вторият удар пък е дошъл заради първоначалната подкрепа на ДСБ към това правителство и негативите от това, по думите му, партията понася и днес. Третият удар е дошъл от ръководството на СДС, което е нарушило споразумението за провеждане на отворени предварителни избори на Синята коалиция. Последният удар е дошъл от провала на президентските избори според Иван Костов.

Костов обаче заяви категорично, че ДСБ трябва да подкрепи Синята коалиция.
Предлагам на дебат тезата, че ние трябва да подкрепим СК, дори сега, след всички удари върху нея, че не трябва да бъдем тези, които рушат, а тези, които създават надежди на десницата, заяви лидерът на тъмносините.

В анализа си за дейността на ДСБ Костов изтъкна, че през 2007 и следващите години ДСБ е била естествена опозиция на БСП, ДПС и НДСВ. Не само заради идейното противопоставяне и не само заради обвързаността на тези партии с тоталитарния режим и неговия репресивен апарат.

Бяхме срещу тях защото водиха 8 години политика на реабилитация на комунизма, на неговите лица и символи. Защото ги държахме отговорни за създаването на фасадната демокрация, за епидемията на корупцията, за симбиозата им с организираната престъпност, за опита им да ни обвържат необратимо с руските енергийни доставки, посочи Иван Костов.

Той отбеляза, че за тези години ДСБ като опозиция не са успели да привлекат избирателите към себе си. „Причините са в нас и извън нас", обяви Костов, като припомни създаването на Синята коалиция, първоначалната подкрепа на партията към управляващите от ГЕРБ и постепенното оттегляне на доверието от кабинета на Бойко Борисов.

Накрая ние застанахме срещу ГЕРБ, защото управлява с парламентарно мнозинство, съставено от рекетирани и подкупени „независими депутати"; защото премиерът Борисов скандално реабилитира Тодор Живков; защото върнаха страха от репресивния апарат; защото купуваха масово и смачкаха избирателите на последните избори", коментира Костов, посочвайки мотивите на ръководството на ДСБ.

Той изтъкна, че в управлението на ГЕРБ по-важното е пълното нежелание на кабинета да бъдат наказани корумпираните и престъпни политици от тройната коалиция. „Това, че зависимостите на премиера Борисов замениха заварената мафия, че рекетът на управляващите замени корупцията", допълни Костов и продължи: „Това че бяха възобновени преговорите за АЕЦ „Белене" и на руската страна бяха направени недопустими отстъпки, че консултантът на Москва манипулира преговорните позиции на българското правителство, че съпротивляващият се зам.-министър по енергетиката беше уволнен за назидание".

Иван Костов направи анализ и на вероятните сценарий при следващите парламентарни избори.

Перспективите могат да се видят при точен анализ и изводи от проведените избори. Пропорционалните изборите за общински съветници през 2011, които са единствената основа за прогнозиране на парламентарните избори, показват следното, изтъкна лидерът на ДСБ:

ГЕРБ с 30% от гласовете и 106 депутата нe би имал самостоятелно мнозинство в парламента;
• БСП с 21% от вота и 74 депутата, заедно с ДПС - 9.3% и 33 депутата - не са алтернатива;
• Атака не би влезнала в НС;
• СК със своите 7.8% и 27 депутата би продължила да е парламентарна сила.

Вероятността да се появи нова парламентарна партия е малка. Всеки опит на кандидат за президент да създаде след неуспех на избори партия, която да преодолее изборната бариера, са били неуспешни, заяви Костов и припомни Желю Желев и Богомил Бонев. А днес са налице фактори, които правят това още по-трудно, отколкото в миналото, допълни той. От друга страна според него опирането на структури и лица от провалилата се партия на Симеон Сакскобургготски е заредено с голям политически риск.

При тези обстоятелства, обясни Костов, агресивната политика на ГЕРБ за разрушаване на конкурентната синя формация е обяснима само по два начина: Първо, ГЕРБ иска да си разчисти пътя, за да се коалира с БСП или ДПС, като обясни такъв ход като наложен от кризата и липса на алтернатива. Второ, ГЕРБ допуска да излезе временно в опозиция и, след сигурен провал в провеждането на реформи от БСП и ДПС, да направи самостоятелно мнозинство и правителство.