Санкциите срещу Русия са начин евроатлантическият свят да каже на Русия, че е прекрачила граници, които никоя страна не може да прекрачва, защото по този начин рухва международния правов ред.

Това заяви експремиерът Иван Костов пред телевизия BIT.

Той допълни, че Русия сравнява агресията си в Украйна с казуса Косово, но там не е влязла нито една европейска страна, нито републиката е станала губерния на ЕС.

осово е на косоварите и е в следствие на една политика на геноцид, на насилствена депортация, която Милошевич проведе срещу косоварите. Той заплаши ЕС тогава. Миграционната вълна беше с потенциал да стане 1,8 млн. души. Такава вълна щеше да породи само един диктатор, какъвто беше Милошевич. Но това нищо общо с това да влезеш в Крим с войници, да проведеш избори и да анексираш територията за себе си." -категоричен е политикът.

Той смята, че дори българският президент не разбира какво са санкциите.

"Нашият новоизбран президент твърди, че санкциите вредят и на Европа и на Русия. Това е мнение от ресторантски разговор, защото санкциите, които са наречени ограничения в ЕС, са наложени върху лица, които са участвали в анексирането и военните действия. Това са конкретни хора. Те са санкционирани - не им дават възможност да оперират с парите си на запад." - разясни Костов.

"Отговорът на Русия не предизвика никакви щети на световната търговия. Качествените стоки си намират пазари веднага. Загубите на българското земеделие са 12-13 милиона." - добави още той.

По думите му, най-големият риск пред България е именно изборът на Русия да влезе в Студена война след анексията на Крим и нахлуването с войски в Донбас.

Експремвиерът поясни, че тази война се води с всички средства - през икономическо проникване чрез инвестиции и поемане на контрол (като пример той посочи контрола върху Българската телекомуникационна компания), чрез доминиране върху политическите партии у нас - БСП, АБВ, "Атака", ВМРО и дори ДПС, припомняйки, че в турските медии за Ахмед Доган се говори директно като за руски агент, както и чрез похватите на пропагандната война.

Иван Костов е категоричен, че по всички теми, които са важни за Русия, нейните тези доминират българските медии, включително сайтовете.

Участващите активно в Студената война и атакуват, и се бранят - за разлика от българската страна, която въобще не се отбранява, и това трябва да е много ясно, заяви той.

Костов даде пример за фалшиви внушения със свалянето на малоазийския самолет, което, по думите му, според мнозинството български избиратели е дело на Киев, а не на руската ракетна установка БУК, както сочат доказаните факти.

"Това е само едно от многобройните напластявания на пропагандната агресия, а тя е такава, защото не получава отговор от страната на българските политици и медии. От всички политически партии и лидери у нас няма нито един, който да защитава евроатлантическата кауза в тази конфронтация с Русия. Нито една партия не го е включила в програмата си заради обществените нагласи", каза Иван Костов.

Различаването на пропагандата, на лъжата и съпоставянето на получената информация с фактите е абсолютно задължение на медиите, категоричен е още Иван Костов.

Според Иван Костов сред новите рискове е и оспорването на влиянието върху България както от страна на Русия, така и от страна на Турция, в която се установява неоосманистки режим.

Експремиерът посочи също, че се вижда неспособност да бъдат извършени необходимите реформи в страната ни, от които се нуждаят много сектори на обществото и институциите, особено териториалните им подразделения.

"От голяма реформа се нуждае образованието. Не намираме възможност да интегрираме образователно български граждани от ромски произход в работната си сила поради слабост на системата за образование и отпадане от системата. Това не може да продължава, защото силно се влошава качеството." - коментира Костов.

Според него една от причините за всичко това е наложената данъчна система в периода 2005-2009 г. "Тя толерира неравенството. Имам предвид плоския данък и данък наследство, и акцизите, и облагането на корпоративните доходи." - паясни политикът.

"Неравенството, ако е цел на политиката, то се атакува по много начини, отвсякъде", каза още Костов. Той направи сравнение между България и САЩ по отношение на данъка за наследството. "Нека всеки произведе собственото си благосъстояние. Има много лостове за намаляване на неравенството, които българската държава не е включила." - смята Костов.

По думите му, се иска смелост, кураж и много компетентност, за да се направят реформи.

Той коментира и темата за картелите на горивата.

"Неспособността да се облагат монополите, които злоупотребяват с господстващо положение, транснационалните корпорации, е характерно за африканските неподредени държави. Ако не успее КЗК, ще станем нещо такова. Не само за картела "Лукойл Нефтохим". Има още 6 и те трябва да бъдат санкционирани." - категоричен е Костов.