Лидерът на ДСБ Иван Костов обясни от парламентарната трибуна защо по време на вота Синята коалиция ще гласува „въздържал се."

Той подчерта, че при гласуването на бюджета за цялостната политика са гласували по същия начин и че сега, с този ход, показват последователност.

Той поясни, че до този момент не се е случило нищо, което да промени позицията им. По думите му декларацията за посланиците-агенти е насърчителна, но има и неща, които ги карат да са „силно въздържани."

Костов каза още, че месеци наред Синята коалиция пледира за фискален борд и че няма да спре да казва, че не може да се управлява с кадрите на тройната коалиция.

По въпроса за СРС-тата той бе категоричен, че този вот не може да реши проблема: „Този въпрос се решава от съдебната власт с върховенството на закона. Това означава, че ние не можем да се произнасяме по него."

Силна и категорична подкрепа даваме на ГЕРБ да се справят с престъпния конгломерат, който е отровил атмосферата в страната, добави още той.

По думите му гласуването „въздържал се" ще даде възможност на Синята коалиция да върне доверието си към правителството, щом то започне очакваната политика, а не обещания, които да не бъдат изпълнявани.

Тръгнете ли в тази посока, сигурно е, че ще ви подкрепим, ще ви браним. Ние можем това, но трябва да ви видим как тръгвате в тази посока. Тръгнете и ще ви подкрепим, призова Костов.

Павел Шопов от „Атака" репликира лидера на ДСБ като го упрекна, че бил човекът, който „набутал" Филип Димитров, че действал за разбиването на СДС, а сега - за разбиването на дясното пространство."

Днешният вот е елемент на тази нишка, която продължавате 20 години - от преподавател по политическа икономия, сътрудник във в-к „Работническо дело" до днес - за разбиване на дясното пространство", продължи Шопов.

В отговор Костов се обърна към управляващите със съвета: „Тезата, ако не сте с нас, сте срещу нас е болшевишка теза. Никога не я прегръщайте." След това даде за пример европейската - „Правиш правилните неща - аз съм с теб. Не правиш правилните неща - аз съм срещу теб."