Левицата иска Сметната палата да направи одит на Летище София.

Жельо Бойчев припомни, че в последните години държавата е инвестирала стотици милиони лева в аеропорта. В същото време се наблюдавали негативни финансови тенденции на дружеството.

За миналата година за реализиран оборот от над 118 милиона лева печалбата на Летище София е 5,6 милиона лева, обясни червеният депутат. За 2007 година печалбата на летището е била близо 22 милиона лева. За 2008 тя е малко над 30 милиона лева. Дори и в кризисните 2009-2010 има печалба от 15 милиона лева.

В същото време сега ръководството на летището се хвали с нараснал брой полети, брой пътници, товари и пощенски пратки. Това драстично се разминава с финансовите резултати, които виждам, притеснен е Бойчев.

Георги Свиленски също смята, че дружеството се управлява неефективно. Ярък пример затова били обществените поръчки.

Той посочи поръчката за чистенето на летището, която е за над 3 милиона лева. Досега то се е чистило за 2 милиона лева. Поръчка за пожарогасене е на стойност 194 400 лева без ДДС. За почистване на фасадите на аеропорта са дадени 70 000 лева без ДДС за три години, за какъвто срок са новите поръчки.

Корупция червените виждат и в поръчката за обновяване на боята на пистите. Няколко пъти летището купува нови снегорини. Само поръчките от април са за над 2,2 милиона лева.

Става дума за грандиозна корупция, категоричен е и Румен Гечев. Кой краде в момента от Летище София, попита той.