Министерство на регионалното развитие и благоустройството обяви нарушения при усвояването на европейски средства от ВиК-дружествата. Става дума за 14 ВиК-оператора, които е трябвало да усвоят над 1 млрд. лв. по договори за ремонти на мрежата в периода 2019-2020 година по програма "Околна среда".

Направена е проверка от Европейската комисия и одит за изразходване на средствата и са открити нарушения, обясни на пресконференция в министерството министърът Иван Шишков. Нередностите ще се дадат на Европейската прокуратура.

Пуснаха за повторно обществено обсъждане проекта за нов Закон за ВиК

Пуснаха за повторно обществено обсъждане проекта за нов Закон за ВиК

В периода на предишното обществено обсъждане бяха получени 33 становища

Най-много нарушения са открити във ВиК-Бургас. Там управителят не може да бъде сменен и това зависи от Окръжен съд-Бургас, уточни Шишков.

Другите три дружества с тежки финансови нарушения са ВиК-Стара Загора, ВиК-Кърджали и ВиК-Смолян.

Ще приложим индивидуален подход как да компенсираме парите при ВиК дружествата, които са допуснали най-големи нарушения. Към днешна дата не знаем какъв ще е този индивидуален подход. Каквото и да направим, ще трябва да платим нередностите по обществените поръчки, добави Шишков.

МОСВ и ВиК холдинга работят на къса каишка, за да станат водните проекти

МОСВ и ВиК холдинга работят на къса каишка, за да станат водните проекти

Песимистичният вариант е да загубим 20 млн. евро

Министърът на екологията Росица Карамфилова добави, че са установени пропуски по Закона за обществените поръчки. Тя уточни, че "все пак на места има забавяне заради тромавостта на обществените поръчки, като и заради тежкото изпълнение на инфраструктурните проекти".