Последно:

Три часа след началото на КСНС лидерът на ДСБ Иван Костов напусна президентството, заради неотложен ангажимент. Той беше лаконичен в коментарите си дали е доволен от чутото при президента.
"Има хора вътре, които не са там за интересите на страната и на хората. Те изкарват на преден план собствените си партии", заяви Костов и добави; „Ние не сме от тези хора, ние сме изцяло конструктивни."

Президентът Росен Плевнелиев откри извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност и изтъкна, че то се свиква заради увеличаващото се напрежение и належащата необходимост да се намерят инструменти за решаване на кризата.

Прави впечатление липсата на премиера Борисов по време на заседанието на съвета. Междувременно обаче, според непотвърдени информации премиерът в оставка е приет в болница "Лозенец" (бившата правителствена) с високо кръвно.

Борисов на системи в болница "Лозенец"
Още...

Лидерът на Атака Волен Сидеров настоя медиите да останат до края, защото сред участниците в съвета няма представители на протестиращите.
Държавният глава не прие това искане, позовавайки се на законовия ред, според който КСНС се провежда при закрити врата и обеща след заседанието да бъде дадена информация на медиите.

„Обстоятелствата са форсмажорни, можете да направите изключения", настоя Сидеров и предупреди президента: „Скоро хората могат да ви пометат".
В този момент звукът беше изключен, след което лидерът на Атака напусна залата, заявявайки: „Аз в такъв заговор не участвам!".

По думите му провеждането на закрито заседание е безотговорно. „Искате да направите заговор", упрекна той Плевнелиев.

Сидеров беше категоричен, че е безмислено да стои 4-5 часа на заседанието. „Цветанов сега ще каже, че криминални структури са нахлули сред протестиращите и трябва да бъдат разпръснати. Това ми е ясно предварително, както и докладчето на ДАНС - безпомощното, в което има клишета и глупости, че националната сигурност е национална сигурност. Просто е безмислено", каза лидерът на Атака. Според него смисленето нещо са неотложните мерки, с които да се отговори на исканията на протестиращите - отнемане на лицензите на ЕРП-тата, промени в изборния закон, промени в закона за енергетиката, ДКЕВР да се разформирова и да се направи нов.

„Няма такива неща обаче в дневния ред на парламента", подчерта Сидеров. Той каза още, че апелира президента, след като му бъде върнат и третият мандат - да даде 10-12 срок на парламента и да му препоръча конкретни решения

В коридорите на президентството Сидеров отново изложи мотивите си за пряко предаване по медиите на заседанието и за решението да напусне.Президентът добави, че пред КСНС ще докладват за рисковете и заплахите за сигурността и стабилността на страната, произтичащи от политическата и социална криза, вътрешният министър в оставка Цветан Цветанов и шефът на ДАНС Костадин Казаков.
Държавният глава каза, че очаква и ще поиска становище от финансовия министър в оставка Симеон Дянков.

Плевнелиев подчерта, че исканията на протестиращите ескалират и че те се отнасят с огромно недоверие към политическите сили и протестират срещу всичко.
„Хората се обявяват срещу политическата система, партиите, корупцията, монополите, ниските доходи, безработицата", посочи президентът и припомни, че в неделя са протестирали около 150 000 души в 40 града у нас.
„Трупа се сериозно недоверие в сферата на здравеопазването, образованието, околната среда", изтъкна още той и подчерта, че не трябва да се допуска да се дестабилизира фундамента на държавността.

Президентът отбеляза, че до началото на протестите парламентът се ползваше с много ниска степен на одобрение, както и че ситуацията в Европа е усложнена.

„Правителството, макар и в оставка, носи пълна отговорност за управлението на държавата до момента на назначаване на ново правителство. То трябва да положи всички възможни усилия за опазване на гражданския мир, недопускане на по-нататъшна ескалация на напрежението и за опазване на стабилността в страната", заяви държавният глава.
Той бе категоричен, че трябва да бъде отговорено на обществените очаквания и да бъдат изпълнени поетите ангажименти. Плевнелиев уточни: „Незабавни проверки на ЕРП-тата и на ДКЕВР, предприемане на необходимите мерки за намаляване цените на тока с 8%".

Според него имаме нужда от силен работещ регулатор. „Надявам се ДКЕВР да си свърши работата ефективно и отговорно, въпреки че в момента неговият състав е в оставка", добави Плевнелиев.

Той каза, че очаква на заседанието да се търси консенсус и да бъде начертан пътят за постигането на няколко основни цели - да се противопоставим категорично на всякакви опити да бъде експлоатирано социалното напрежение за постигането на политически, корпоративни или групови цели; да се осигури устойчиво функциониране на институциите, да се гарантира стабилността на държавата. По думите на президента реални са рисковете за подкопаване на държавността и ескалация на напрежението.

Според Плевнелиев трябва да се приемат необходимите законови промени, с които да се осигури възможността служебно правителство да овладее кризата и да не се допусне задълбочаване на ситуацията.
Той призова всички партии да декларират категорично, че работят за намаляване на напрежението и да мислят за рисковете пред държавата, да направят дебат и да вземат необходимите решения.

„Компетентните институции трябва да посочат основателни ли са съмненията за целенасочено провокиране на насилие сред протестиращите", каза още Плевнелиев.
Той допълни, че очаква участниците в КСНС да се обединят и да подкрепят конкретни мерки на правителството в оставка, както и в оставащите дни на 41-вото Народно събрание за опазване на гражданския мир и за недопускане на по-нататъшна ескалация на напрежението.