Общинският съветник от Ню Йорк Даниел Халоран се е срещнал с американския посланик у нас Джеймс Уорлик и го е призовал да подаде оставка, съобщиха от партия „Ред, законност и справедливост". Припомняме, републиканецът бе на посещение у нас по покана на Яне Янев.

Срещата между Халоран и Уорлик станала случайно в столичен ресторант на 11 декември. По думите на нюйоркския общинар, разговорът е продължил 15 минути и в хода му той е заявил на дипломата, че действията му в България са „срам за американската дипломация".

Според републиканеца официален представител на САЩ няма право да се намесва във вътрешните работи на държавата, в която е изпратен и не може „да произнася от телевизионния екран присъди за публични фигури".

Халоран заяви, че е призовал Уорлик да напусне поста си сам, защото в противен случай ще настоява пред Държавния департамент и лично пред Хилари Клинтън за отстраняването му.

Приключих разговора с посланика като му казах, че специално съм резервирал еднопосочния му билет към САЩ и е единствено въпрос на време да му се наложи да го използва", заяви общинарят.

Той разкритикува политиката на ГЕРБ, като заяви, че „действията на правителството са напълно засекретени - нищо не е прозрачно за обикновения български гражданин". Халоран посочи, че свободата на медиите у нас е илюзорна и в тях няма никаква критика към управляващите.

Според републиканеца, връзките на ГЕРБ с организираната престъпност са добре известни. „Жалко е, че представата на българите за посланика на САЩ се свързва с факта, че  той демонстрира подкрепа не за целия български народ, а само за корумпираната управляваща партия", отбелязва американският политик.