Бившият зам.-директор на агенция „Митници" Антоний Странджев заяви в ефира на bTV, че в телефонен разговор през пролетта на 2010г. Румен Петков го предупредил, че се подготвя арест на него и Ваньо Танов.

По думите на Странджев, хора, свързани с „акцизния бранш", са платили на висш държавен ръководител от ГЕРБ 4 млн. лева, за да бъде отстранено ръководството на агенция „Митници", което засегнало множество интереси с въвеждането на Наредба №3. Той не спомена името на партийния функционер и не уточни дали е министър или депутат, но посочи, че Бойко Борисов и Цветан Цветанов знаят името му.

В ГЕРБ се питат кой от тях е взел 4-те милиона
                                    Още...

Странджев посочи, че голям брой политици за поели конкретни ангажименти към лицата, които са финансирали кампаниите им и заради кризата и добрата работа на митниците са "изнервени".

Според него действията, изисквани от подкупа, вече са започнали да се изпълняват: „Всичкото това, което виждаме от месец и половина, не оставате ли с впечатлението, че се е случвало нещо незаконно? И е ставало със знанието на министъра на вътрешните работи и на министър-председателя”.

Той посочи, че бившият вътрешен министър му е казал по телефона и името на човека от управляващата партия, който е получил подкупа. Антоний Странджев заяви, че са водили разговора през май 2009г., когато неговият телефон се е подслушвал. Според него е твърде възможно записът да е попаднал в същите хора, които вече разпространиха разговори на министри, депутати и митничари.

Един човек казал по една телевизия, че някой му казал, който пък бил чул, че някой функционер...заради такова нещо ще спра да си говоря с вас.
Б. Борисов

Странджев определи обвиненията на премиера Борисов, че негови подчинени са имали достъп до СРС като "глупава идея", тъй като означава, че митничарите могат да контролират тези, които осъществяват оперативни действия срещу тях.

На въпрос дали този разговорът на Странджев и Петков може да се използва като инструмент за извиване на ръцете на премиера, като се има предвид появилото се име на Петко Сертов в ръководството на БОРКОР, той отговори: „За мен ще бъде много жалко, ако сигурността на една държава се определя от един разговор”.

Самият Румен Петков обясни, че имало слухове, че контрабандисти са платили за отстраняването на Странджев и Танов и се почувствал длъжен да уведоми зам.-шефа на агенция „Митници". Депутатът от БСП попита дали наблюдаващият прокурор по разследването срещу митническите шефове е бил уведомен за съдържанието на разговора.

Бившият силов министър не пропусна да коментира сътресенията около ДАНС. По думите му не е правилно да се подхожда с такава агресия към агенцията, при положение, че Цветан Цветанов е виновен за масовото подслушване и за филтрирането на информацията, стигаща до прокуратурата.