кутевДепутатът от БСП Антон Кутев заяви в ефира на БНТ, че министерските рокади в здравеопазването не обезсмислят вота на недоверие към правителството, който ще бъде внесен днес от опозицията. Той коментира кандидатурата на д-р Стефан Константинов, както и управленските планове на левицата.

Според Кутев, смяната на един министър не може да реши проблемите във здравеопазването. По думите му за една година са били сменени кадрите на всички нива в управлението на медицинската помощ и една приета оставка не нещо особено. Кутев отбеляза, че е било ясно, че Анна-Мария Борисова е неспособна да се справи със системата, но проблемът не е в нея, а в премиера.

Антон Кутев заяви, че и приемникът й д-р Стефан Константинов не е подходяща кандидатура, тъй като няма никакъв управленски и административен опит. Според депутата от БСП, никой от наистина годните за министерския пост шефове на големи болници не е бил склонен да се захване с жестоките проблеми в здравната сфера. Кутев заподозря опит за политическа сделка с Българския лекарски съюз.

Социалистът призна, че и по време на Тройната коалиция е имало проблеми със здравеопазването, но все пак много неща са били променени към по-добро. Като пример той даде новите линейки и оборудването за окръжните болници, закупени по това време.

Според Антон Кутев, ГЕРБ не само не са разрешили принципните проблеми на здравната сфера, но и са прибавили пълна липса на управленски цели и непрекъснати лобистки скандали към тях.

„Червеният" депутат заяви, че голяма вина за състоянието на здравеопазването има министърът на финансите Симеон Дянков, който не се ползвал с одобрението на „никой извън семейството му". По думите на Кутев, явно се краде в системата, но трябва да се осъдят виновните медици, а не да се измъчва цялата система с „полицейски мерки" като недофинансиране.

Като причина да не бъде атакуван директно министър Дянков, социалистът посочи, че обикновените хора трудно разбират спецификата на работата му. От друга страна, ефектите от нея в момента са видими в здравеопазването, образованието и духовната сфера, отбеляза Антон Кутев. Той заяви, че вероятно следващите вотове на недоверие ще са в последните две области.

Като пример той даде реформата в културната сфера, изразяваща се в събиране и разделяне на театри в по-малките градове. Според Кутев, в търсене на икономически ефект се разрушава всичко, изградено до момента, губи се потенциалът на творците.

По отношение на цялостната управленска политика на ГЕРБ, Кутев изрази мнение, че управляващите са напълно несъстоятелни. „Червеният" депутат заяви, че властта е била дадена на ГЕРБ от хората, които решили да видят как „един наш човек" ще се справи на кормилото на държавата.

Антон Кутев коментира заплахите на Бойко Борисов, че ще подаде оставка, ако не се постигне договореност със синдикатите. Депутатът от БСП заяви, че за левицата не е проблем да се яви на избори във всеки един момент, тъй като е алтернатива на управляващите. Кутев, подчерта, че властта не е самоцел за партията му и най-важното в момента е да се възстанови гражданският мир.

По думите му, БСП ще представи цяла серия политики във всички области на конгреса си на 16 октомври. Антон Кутев заяви, че те не са съгласувани с ДПС, тъй като партията на Доган не е стратегически партньор на „червените" от парламентарните избори насам.

Попитан за коментар, по отношение на твърденията на Юрген Рот, че и по време на сегашното управление има неуязвими олигарси, Кутев коментира, че предишните твърдения на немския журналист (засягащи лица и събития от мандата на Тройната коалиция) са били безумни, но на сегашните „май може да се вярва". Кутев заяви, че в миналото на Алексей Петров и Бойко Борисов има големи сходства.