Служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов и екипът му проведоха среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, съобщиха от правосъдното министерство.

Стоилов е запознал Кьовеши с приоритетите си като министър и е заявил, че е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима.

Той е отбелязал високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура и е изразил готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.

"Г-жа Кьовеши подчерта, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори да заработят своевременно. Европейският главен прокурор подчерта, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия." - се казва още в съобщението на министерството.

Кьовеши очаква новите ни предложения за европрокурори

Кьовеши очаква новите ни предложения за европрокурори

Нямам конфликт с прокуратурата на България

Лаура Кьовеши и Янаки Стоилов са обсъдили също и темата за специализираното правосъдие. По думите на гостенката, въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Според европейския главен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието. Тя е заявила, че разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.

Кьовеши се срещна и с главния прокурор Иван Гешев.

Иван Гешев проведе среща с Лаура Кьовеши

Иван Гешев проведе среща с Лаура Кьовеши

Срещата се е провела в Съдебната палата в София